Jullie zijn misdadigers

Ontvoerders, normaal gesproken zou ik ‘Beste ontvoerders’ hebben geschreven, maar niet aan jullie, want zo beschouw ik jullie niet. Ik beschouw jullie als misdadigers. Niet alleen om wat jullie ons hebben aangedaan, maar ook om wat jullie je land aandoen. Een handjevol mensen zoals jullie bederft het voor de rest. Investeerders, toeristen, taalstudenten, ze zullen allemaal wegblijven. Ik weet dat dit jullie niets kan schelen, maar ik heb de naïeve hoop dat op een dag wel zo zal zijn.

Jullie beschouwen het ontvoeren van mensen als een soort gokje – „easy come, easy go”, zoals jullie ons de eerste dag van onze ontvoering vertelden. Alsof het een gewone zakelijke transactie is.

Dat is niet zo. Mensen zijn geen handelswaar, horen jullie dat: mensen zijn geen handelswaar! Je kunt niet zomaar mensen met een pistool op hun hoofd van de straat halen omdat je vlug wat geld wilt verdienen. Wil je geld verdienen, ga dan werken.

En met werken bedoel ik legaal werken en ergens moeite voor doen. Ik weet dat jullie naar je buurlanden kijken en denken dat je geld kan verdienen zonder iets te doen. Dat kunnen ze daar misschien ook, maar dat wil nog niet zeggen dat het normaal is – of zou moeten zijn. In Nederland zeggen we altijd: „Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan.”

Dat is waarschijnlijk niet waar; misschien is er weleens iemand doodgegaan omdat hij in gevaarlijke omstandigheden werkte of te lange uren maakte. Maar de gedachte is dat het een respectabele bezigheid is om voor je geld te werken. Wat je ook doet, zolang het maar eerlijk werk is.

En trouwens, ook al heeft jullie land de olievoorraden om theoretisch in hetzelfde soort rijkdom als jullie Golf-buren te leven, niemand zal het voor jullie uit de grond komen halen. Waarom niet? Omdat ze bang zijn dat jullie hun personeel ontvoeren.

Jullie zeiden tegen ons dat we maar bij de regering van Jemen, of zelfs bij die van Nederland moesten gaan klagen. Jullie zeiden: „Het is hun schuld dat je ontvoerd bent.” Dat menen jullie toch niet, hè? Onze ontvoering is niemand anders te verwijten dan de ontvoerders, en dat geldt voor alle ontvoeringen. Punt.

Ik geef toe dat de omstandigheden in Jemen ontvoeringen gemakkelijk maken, maar daarmee zijn ze nog niet de schuld van de overheid (tenzij je natuurlijk zelf de overheid bent, dan valt je wel iets te verwijten). Ze zijn jullie schuld, en ze zijn haram. Jullie moeten je schamen dat je mensen opsluit, ook al geef je ze chocolade.

Ik weet dat jullie ons goed hebben behandeld, heel goed zelfs. Waarvoor wij relatief dankbaar zijn. Jullie hebben onze zes maanden lange beproeving tenminste draaglijk gemaakt. Dat is nog iets. Maar vergis jullie niet, daarmee is jullie ‘business’ nog niet aanvaardbaar, respectabel of beschaafd.

Met groeten, maar geen vriendelijke,

Judith Spiegel