Intel: pc-markt trekt weer een beetje aan

Al vijf jaar op rij belooft Intel dat het de markt voor mobiele gadgets gaat veroveren. En al vijf jaar op rij lukt dat niet of nauwelijks.

Gelukkig heeft de nieuwe Intel-topman, Brian Krzanich, het kranig optimisme van zijn voorganger Paul Otellini overgenomen. Krzanich voorspelt dat Intel komend jaar 40 miljoen processors voor tablets gaat verkopen – een verviervoudiging ten opzichte van 2013.

Dat klinkt ambitieus, ware het niet dat er in 2014 circa 1,9 miljard telefoons en 180 miljoen tablets verkocht zullen worden. Het merendeel van die apparaten draait nog altijd op chips die met concurrerende ARM-technologie gemaakt zijn. Intel heeft weliswaar grote vooruitgang geboekt in het ontwerpen van zuinige chips voor gadgets, maar het duurt jaren voordat telefoon- en tabletmakers kunnen overschakelen naar het Intel-platform.

En dat merk je aan de cijfers die Intel gisteren bekend maakte. De jaaromzet kwam in 2013 met 52,7 miljard dollar (38,7 miljard euro) slechts een procent hoger uit dan in 2012. De winst daalde met 13 procent tot 9,6 miljard dollar.

Intels belangrijkste afzetmarkt, de traditionele pc, beleefde het slechtste jaar sinds 1981. Dat was het jaar dat IBM Intels 8086-microprocessor in die eerste personal computer schroefde. De vraag naar desktop-pc’s en laptops daalde in 2013 met 10 procent, omdat tablets meer in trek zijn.

Intels financieel directeur Andy Bryant zei in een toelichting dat de ergste krimp van de pc-markt achter de rug is – afgaande op het laatste kwartaal van 2013. In de tweede helft zag Intel de daling stabiliseren en zelfs weer een toename van het aantal verkocht pc-chips in het laatste kwartaal van 2013. Dat zou te danken kunnen zijn aan de nieuwe Haswell-chips, waarmee gewone laptops ook, net als een tablet, ruim 10 uur op een volle accu kunnen werken.

Intels resultaten bleven overeind door groei in de verkoop van chips voor webservers. Ook de datacenters waarop de alomtegenwoordige web- of clouddiensten draaien, hebben Intel Inside.

Veel tablet-chips van Intel kwamen terecht in de Surface tablets van Microsoft, maar de nauwe band tussen die bedrijven staat onder druk. Microsoft bracht een Windows-versie uit die op ARM-processors draait, Intel heeft in het mobiele segment meer te winnen bij Google Android. Dat is net zo dominant bij smartphones als Windows bij pc’s.

De chipfabrikant presenteerde vorige week op de Consumer Electronics Show een piepkleine computer die draait op Linux – geen Windows. Deze ‘Edison-chip’ is bedoeld voor toepassingen in en om het huis. Het Internet of Things is al jaren een modewoord, maar Intel hoopt dat het tot concrete toepassingen – en dus orders – zal leiden.

    • Marc Hijink