‘Ik leg een keer per week een verbod op’

‘Ik ben niet bang om een rechtszaak te verliezen. Ik laat zien dat ik de bescherming van de openbare orde serieus neem.” Dat zegt burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal, die gister voor de derde keer in korte tijd in het nieuws kwam omdat hij een gebiedsverbod oplegde aan een van zijn inwoners. Het gaat dit keer om een 21-jarige man die bij het uitgaan vaak gewelddadig is, en nu drie maanden niet op uitgaansavonden in het centrum mag komen. „De man is al eerder veroordeeld. Nu komt hij terug van detentie van een half jaar. In die drie maanden krijgt hij training om zich te leren beheersen”, zegt Kolff. „In de tussentijd wil ik dat alle Veenendalers veilig en prettig kunnen rondlopen in Veenendaal.”

Kolff kwam vorig jaar in het nieuws toen hij een terugkerende zedendelinquent een combinatie van gedrags- en gebiedsverboden wilde opleggen. Hij was de eerste burgemeester die daar een civiel kort geding voor aanspande, in plaats van zijn wettelijk vastgelegde bestuursrechtelijke bevoegdheden te gebruiken. Dat mocht niet van de rechter, die zijn eis afwees. De bestuursrechter annuleerde korte tijd later een gebiedsverbod voor een andere zedendelinquent.

Zoekt hij de grenzen te veel op? Hij weet immers dat rechters alleen bij concrete, kortdurende bedreigingen van de orde een ingrijpende maatregelen als een gebiedsverbod toestaan. „Ik leg gemiddeld één keer per week een inbewaringstelling, gebieds- of huisverbod op. Bijvoorbeeld in gevallen van huislijk geweld. Die bevoegdheid heb ik als burgemeester, om de veiligheid van de inwoners te garanderen. En het is ieders goed recht om naar de rechter te gaan, hoewel dat meestal niet gebeurt.”

De zaak van de tweede zedendelinquent was voor Kolff aanleiding om bij staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) te pleiten voor extra wettelijke bevoegdheden voor de burgemeester. „Het betrof een man die zijn buurmeisje had misbruikt. Terwijl hij zijn proces thuis afwachtte, deed zij geen oog dicht. Bovendien werd hij ook bedreigd.”

De bestuursrechter wees een gebiedsverbod af. Inmiddels is de man veroordeeld, en heeft de strafrechter, voor als hij vrijkomt, wel een gebiedsverbod opgelegd. „Maar alleen voor het huis van het buurmeisje. Dus zij moet straks eigenlijk verhuizen als ze hem niet steeds wil tegenkomen. Ik wil dat de burgemeester het recht krijgt om in het strafproces namens de buurt een advies te geven over dergelijke voorwaarden. Nu is dat niet goed geregeld, de omstandigheden waaronder iemand terugkeert in de buurt. Teeven gaat mijn voorstel bekijken. Ik wil twee dingen bereiken: dat iedereen in Veenendaal rustig kan wonen, en dat zedendelinquenten goed kunnen terugkeren in de samenleving.”

    • Elsje Jorritsma