Het dagelijkse spel tussen de roze krant en il Professore

AC Milan houdt de deuren van het trainingscomplex Milanello angstvallig voor de buitenwacht gesloten als Clarence Seedorf er zijn handtekening zet onder een nieuw contract. En ook bij zijn eerste training als coach worden de media geweerd. Toch weet La Gazzetta dello Sport vandaag nauwgezet een verslag te geven van het begin van een nieuw tijdperk onder de kop: Milan krijgt les van de professor. „Wij volgen AC Milan al jaren met drie man per dag. Er ontgaat ons heel weinig”, zegt journaliste Alessandra Bocci glimlachend. „Het is een voortdurend spel tussen club en krant. Je bent nu eenmaal tot elkaar veroordeeld.”

Bocci komt even tot rust in een kroegje nabij Piazza 25 aprile in Milaan. Een kleine twintig jaar al volgt ze de Italiaanse topclub op de voet. Van het Nederlandse supertrio Gullit, Rijkaard en Van Basten, de gloriejaren van Andrei Sjevtsjenko en Kaká tot de terugkeer van il Professore Seedorf; ze maakte het van nabij mee. Toen AC Milan zondag bij Sassuolo verloor, wist Bocci dat ze een vrije maandag kon vergeten. Het ontslag van Massimiliano Allegri mocht misschien niet als een verrassing komen, maar toch gingen bij de roze krant alle alarmbellen rinkelen. „We mogen nu eenmaal niets missen.”

Ondanks zijn grote netwerk en goede reputatie gaat de krant op maandagochtend toch in de fout als hij meldt dat Filippo Inzaghi de nieuwe trainer wordt. De Gazetta is amper uit of Bocci beseft dat de krant door mensen binnen de club op het verkeerde been is gezet. Ze belt Seedorfs persoonlijke manager Deborah Martin en krijgt vanuit Brazilië te horen dat de Nederlander het over gaat nemen. Het gerucht dat al maanden de ronde deed in Milaan blijkt nu toch te kloppen. De familie Berlusconi – de eigenaar van de club – ziet in Seedorf de man van de toekomst. „Dat je een keer de fout ingaat hoort bij dit theater”, legt Bocci uit. „Daar sta ik niet lang bij stil. De volgende dag is er weer een krant.”

Op de voorpagina van dinsdag prijkt een grote foto van Seedorf. Ernaast staat in grote letters: Seedorf bewijs je nu! AC Milan heeft het nieuws dan nog niet officieel bevestigd, maar niemand twijfelt meer aan de komst van de voetballer van het Braziliaanse Botafogo. Als Seedorf later op de dag in Rio de Janeiro zijn afscheid als speler aankondigt, neemt Bocci het reisschema onder de loep. Seedorf zal van Rio via Amsterdam naar Milaan reizen. Het plan van Bocci om het laatste stukje vanuit Nederland mee te vliegen, mislukt. Het KLM-toestel zit vol.

Zo staat Bocci tussen talloze cameraploegen als Seedorf op woensdagavond om 18.30 uur voet aan de grond zet op de vluchthaven Milaan-Linate. Als een popster wordt de nieuwe hoofdtrainer verwelkomd. Bocci moet het doen met een korte groet van de man die ze talloze malen interviewde. Later legt ze via een sms’je contact met Seedorf en krijgt ze hem kortstondig aan de lijn. Hij is dan al in Stadion San Siro, waar AC Milan zich met een 3-1 zege op Spezia plaatst voor de kwartfinales van de Italiaanse beker. Seedorf staat in San Siro alleen het televisiestation van AC Milan te woord en zegt: „Ik verliet Milan in mei 2012 aan het einde van een cyclus. Het is nu aan mij een nieuw tijdperk te beginnen.” In de catacomben van het stadion begroet hij Barbara Berlusconi en directeur Adriano Galliani, en vertrekt.

Bocci maakt zich op voor een lange avond waarin ze iedere stap van Seedorf buiten het stadion hoopt te volgen. Ze verwacht dat hij zal dineren in zijn eigen restaurant Finger’s nabij de Porta Romana. Maar al snel krijgt de Milan-watcher het bericht dat Seedorf naar huis is gegaan. Op privéterrein begeeft de ervaren journaliste zich niet. „Nee, er zijn grenzen”, zegt ze. „Maar ik vond het niet erg hoor dat Seedorf zich niet meer liet zien. Had ik ook weer eens een deel van de avond voor mezelf.”

In de ochtenduren van Seedorfs eerste officiële werkdag verzamelen fans zich voor de poorten van trainingscomplex Milanello. Op de parkeerplaats staat al een bordje met zijn naam. Seedorf komt aan het begin van de middag aan in een zwarte Audi. Hij draagt een donker jasje en een spijkerbroek als hij een voor een de spelers van AC Milan aan zijn borst sluit. Kort daarop tekent Seedorf een verbintenis tot medio 2016 en gaat hij het trainingsveld op. Het zijn de eerste pasjes van een coach die boven alles in zichzelf gelooft. Bocci: „Bij Seedorf is altijd alles groot geweest. Hij kent geen twijfel. Berlusconi houdt van zo’n type. Die is net zo.”

Seedorf krijgt vooralsnog het voordeel van de twijfel van de grootste sportkrant van Italië. Al heeft Bocci niet de illusie dat ze vandaag de dag nog grote invloed op het beleid van de club heeft. „Vroeger kon je kaarten met de spelers en wijn met ze drinken. Die tijd is allang voorbij. Je moet je netwerk nu echt onderhouden. Van mij had Allegri niet weg gehoeven. Ik kon lezen en schrijven met hem en zijn staf. Met Seedorf kunnen we weer van voren af aan beginnen.”

    • Koen Greven