Habets (RTL) omroepman van het jaar

Foto ANP

Bert Habets, directeur van RTL Nederland, is gisteren uitgeroepen tot de omroepman van 2013. Mediavakblad Broadcast Magazine reikte de onderscheiding voor de 23ste keer uit. In 2012 was Matthijs van Nieuwkerk omroepman van het jaar.

Habets (43) heeft zijn verkiezing te danken aan het „voortdurende en zich vernieuwende succes van RTL als zenderbedrijf”, stelt Broadcast Magazine. RTL haalde vorig jaar een record marktaandeel. Ook introduceerde RTL 4 de talkshow RTL Late Night die inmiddels een serieuze concurrent voor Pauw & Witteman is.

Maar Habets krijgt de onderscheiding ook „vanwege zijn strategische zetten het afgelopen jaar – met name als het gaat om video on demand”. RTL nam vorig jaar onder meer filmverhuurbedrijf Videoland over; die dienst moet dit jaar het antwoord worden op Netflix. Abonnees kunnen dan tegen een vast bedrag per maand onbeperkt films en series kijken. Verder nam Habets het initiatief tot NLziet. Dat wordt de betaalde terugkijkdienst van RTL, SBS en de publieke omroep. NLziet moet een betaalde entree worden tot Uitzending Gemist, RTL XL en SBS’ Kijk.nl waar meer programma’s een langere periode zijn terug te kijken dan nu het geval is. De samenwerking is uniek in de Nederlandse tv-wereld.

Onder Habets investeerde RTL ook in branchevreemde activiteiten als Buienradar, de digitale educatieve dienst Squla en een EHBO-app voor smartphones. Die passen volgens hem onder meer bij de coaching-programma’s op RTL 4 en dragen bij aan het onlinebereik van RTL. Habets is sinds 2008 de baas van RTL Nederland.