Gezin gooit vijftig euro per maand in de vuilnisbak

Eén derde van uw milieu impact hangt samen met wat u eet. En met wat u niet eet. Een gemiddeld gezin gooit voor 50 euro per maand aan goed eten in de vuilnisbak. En daarmee ook alle energie die in voeding is gaan zitten. Denk aan het verbouwen, bewerken, verpakken, vervoeren en koelen van al dat voedsel. Een paar simpele tips voorkomen veel voedselverspilling: koop niet teveel, bewaar het goed, kook op maat en gebruik eventuele restjes.

Hoe u dat doet? Koop niet te veel, dus doe geen boodschappen met een lege maag. ‘Twee-voor-één-aanbiedingen’ klinken leuk, maar vaak verdwijnt de tweede in de vuilnisbak. Zorg voor een overzichtelijke koelkast en voorraadkast en hanteer het gouden logistieke FIFO-systeem (first in, first out). Gooi niet klakkeloos alles ‘over de datum’ weg maar gebruik uw neus. Ja, vlees over de TGT (te gebruiken tot)-datum moet echt weg. Maar een pak yoghurt over de THT (tenminste houdbaar tot)-datum is nog dagenlang goed. Bijna 20 procent van ons brood gooit u weg. U heeft zo’n trendy broodrooster en tosti-ijzer toch niet voor niets?

En hoe gastvrij u ook bent; kook niet te veel. Van pasta en rijst wordt 20 tot 30 procent weggegooid. Met een maatbeker trapt u niet in de ‘visuele val’ dat het maar zo’n klein beetje lijkt in de pan. Het zwelt écht op.

Bewaar en gebruik restjes. Nasi, soep, hartige taart; er zijn tig manieren om restjes of groenten ‘met een vlekje’ enorm gewild te maken.

En vooral: kijk in uw koelkast vóór u naar de winkel gaat. Mensen met een boodschappenlijstje verspillen significant minder voedsel.