‘Geen bewijs, maar bedrijf gaat kapot’

Ex-directeur Cees Jobben van Wegra, verhuurder van ‘prostitutieramen’ in Utrecht, heeft zichzelf moeten ontslaan, maar hij heeft van de gemeente Utrecht nog altijd geen bewijzen gekregen voor de beschuldiging dat zijn bedrijf mensenhandel zou faciliteren. Ruim een half jaar geleden sloot Utrecht 98 prostitutieramen, omdat prostituees uitgebuit zouden worden en onvrijwillig zouden werken in dienst van pooiers. Wegra zou de mensenhandelaren volgens de gemeente hebben gefaciliteerd. De bewijzen staan in een ‘bestuurlijke rapportage’ die de gemeente samen met politie en Openbaar Ministerie opstelde.

Het rapport is geheim, omdat er privacygevoelige informatie in staat. Ook Wegra heeft het niet mogen inzien. Jobben: „Wij hebben alleen een gemotiveerde brief gekregen, maar de werkelijke beschuldigingen staan blijkbaar in dat rapport. Het lijkt nu net of er iets aan de hand is, maar wij hebben geen mensenhandel gefaciliteerd. Ik had de veiligste en beste prostitutiezone van Nederland.”

Een dag voor de sluitingen verloor Jobben een kort geding in de Utrechtse rechtbank. De bestuursrechter oordeelde dat de gemeente bevoegd was om de sluitingen door te voeren, maar sprak zich niet uit over de vraag of Wegra schuldig is. Wegra is een bodemprocedure begonnen om terug te keren als raamexploitant in Utrecht. Ondertussen gaat het bedrijf volgens Jobben kapot: „Het risico bestaat dat we helemaal failliet gaan. Ik ben zelf afgetreden, en we hebben veertien man moeten ontslaan. We hebben hun een ontslagvergoeding mee moeten geven, want deze mensen moeten hun gezin onderhouden en hypotheek betalen. Het is heel pijnlijk.”

Het is volgens Jobben „ongelofelijk” dat overheden „blijkbaar geen bewijzen hoeven te overleggen” bij de sluiting van bedrijven. Hij schat dat Wegra „enkele miljoenen” heeft verloren in een half jaar. De voormalig directeur: „Overheden hopen dat bedrijven niet genoeg financiële slagkracht hebben om de procedures te voeren. Dat snap ik. Voor mij is dit juist brandstof. Het is heel schimmig, maar wat mij betreft moet de gemeente met bewijzen komen.”

Achter Wegra zit eigenaar Jan de Graaf, die resideert in een enorme villa in Loosdrecht. Zijn familie bezit vele dochtermaatschappijen van Wegra. Van deze maatschappijen worden nu de reserves aangesproken voor de dure gerechtelijke procedures. De dochter van De Graaf is tijdelijk directeur van Wegra. Jobben: „Ze lossen het nu binnen de familie op. Dat is niet uit weelde, maar uit nood.”

    • Enzo van Steenbergen