Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gaswinning risicogebied wordt teruggeschroefd - 1,2 miljard naar Groningen

Minister Kamp komt aan in Groningen voor de persconferentie waarop hij zijn besluit zal toelichten.
Minister Kamp komt aan in Groningen voor de persconferentie waarop hij zijn besluit zal toelichten. Foto ANP / Remko de Waal

De productie in het meest risicovolle gebied rondom Loppersum wordt de komende drie jaar met tachtig procent verminderd. Daarnaast komt er 1,2 miljard euro beschikbaar voor het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur om de leefbaarheid van het gebied te verbeteren.

‘Weinig duidelijkheid over rest van provincie’

Dat de productie rondom Loppersum wordt teruggeschroefd, zegt volgens NRC-redacteur Renée Postma niks over hoeveel gas er precies minder wordt gewonnen in de hele provincie de komende jaren.

“Kamp schrijft dat in 2014, 2015 en 2016 het productieplafond wordt begrensd op respectievelijk 42,5, 42,5, en 40 miljard kubieke meter gas. Maar dit is het gemiddelde productieplafond dat al eerder is vastgesteld. Het is alleen nieuw dat dit nu per jaar wordt afgesproken in plaats van over langere periode. Dat in 2016 de grens iets naar beneden gaat toont aan dat er wel minder gaat worden gewonnen, maar hoeveel dat precies verschilt met wat er nu al is afgesproken hangt af van het productieplafond in de jaren na 2016.”

Het besluit geldt voor drie jaar. In die periode wordt nader onderzoek gedaan en wordt er een nieuw winningsplan opgesteld. Daarna wordt opnieuw een besluit genomen.

Staatstoezicht op de Mijnen: dit is het effectiefst

Het besluit is een reactie op een plan van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor de gaswinning voor de komende jaren en is gebaseerd op veertien onderzoeksrapporten en verschillende adviezen van onder meer Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Het SodM is blij de de belangrijkste maatregel uit hun advies is overgenomen. Volgens de SodM is het sterk verminderen van de gasproductie bij Loppersum de meest effectieve manier om de aardbevingen in dit risicovolle gebied te verminderen.

“Het is zelfs effectiever dan een algemene productievermindering in het hele Groningen gasveld met bijvoorbeeld 40 procent.”

Minder geld in schatkist

Door de teruggeschroefde gaswinning komt er minder geld in de schatkist. Dit jaar gaat het om zevenhonderd miljoen euro, volgend jaar om zeshonderd miljoen en in 2016 om een miljard, schrijft minister Kamp (pdf) aan de Tweede Kamer. Het extra geld voor de regio is hierbij niet meegerekend. Het kabinet is niet van plan de ‘dekking’ van het gat snel te presenteren, schreef NRC Handelsblad vandaag.

“Allereerst past het binnen de systematiek van het ministerie van Financiën om in het voorjaar pas eventuele aanpassingen van de begroting te onderzoeken. Daarnaast hoopt de regeringscoalitie dat er tegen die tijd mogelijk meevallers zijn vanwege een aantrekkende economie. Dan hoeven minder gasinkomsten niet tot extra bezuinigingen te leiden.”

Onrust tijdens persconferentie

Buiten het gemeentehuis van Loppersum, waar minister Kamp het besluit bekendmaakte, was het onrustig vanwege boze demonstranten. De persconferentie werd kort onderbroken toen boze demonstranten op de ruiten sloegen.

“U als journalisten bent wel wat gewend. Ik zal harder gaan praten”, zei Kamp terwijl buiten politieagenten de wapenstok trokken om boze Groningers buiten de deur te houden. Kamp verdedigde het besluit om de gaswinning terug te schroeven als ‘verantwoord en doordacht’.

Buiten het gemeentehuis demonstreren enkele honderden mensen tegen het kabinetsbesluit. Zij vinden dat de gaswinning onvoldoende wordt teruggebracht en spreken van een ‘zoethoudertje’. Er werden leuzen gescandeerd en vuurwerk en rookbommen afgestoken. De toegangswegen naar Loppersum zijn geblokkeerd met tractors.