Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Friesland wil ook compensatie voor gevolgen gaswinning

Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het Groningse dorp 't Zandt.
Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het Groningse dorp 't Zandt. Foto ANP / Remko de Waal

De provincie Friesland wil net als Groningen compensatie voor de gevolgen van de gaswinning. Dat heeft de Friese gedeputeerde Sietske Poepjes gezegd tegen de NOS. Volgens Poepjes zijn er in Friesland weliswaar geen aardbevingen, maar is er wel sprake van bodemdaling door de gaswinning.

De bodemdaling als gevolg van de gaswinning in Friesland, vier procent van de totale Nederlandse gaswinning, leidt volgens de gedeputeerde tot een verstoring van de waterhuishouding en schade aan gebouwen. Poepjes wil daarom dat Friesland net als Groningen compensatie krijgt van het Rijk. Verder wil ze een vergoeding voor de schade en voorkomen dat de gasproductie van Friese velden wordt opgevoerd. De gedeputeerde vreest dat er in Friesland meer gas gewonnen gaat worden als Groningen minder mag leveren.

Poepjes kondigt aan het ministerie van Economische Zaken een brief te zullen sturen met het verzoek om schadevergoeding. Verder wil het provinciebestuur dat Friesland het ‘vindplaatsvoordeel’ krijgt, wat inhoudt dat regio’s met grondstoffen waar het Rijk van profiteert een financiële genoegdoening krijgen. “Het probleem Groningen is van een andere, grotere aard, maar we willen zeker niet dat het overslaat naar Friesland. Wij willen ons geluid ook laten horen”, aldus Poepjes.

In het oosten van Friesland bevinden zich een aantal kleine gasvelden, bij Warfstermolen en Anjum. Daarnaast is er een gasveld in Tietjerksteradeel en wordt er gas gewonnen op de Wadden. Doordat de gasvelden relatief klein zijn, is er minder kans op aardbevingen.

Besluit gaswinning vanmiddag verwacht

Het kabinet maakt vanmiddag om 16.30 uur in Groningen bekend of de gaswinning in Groningen wordt teruggeschroefd. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) wilde vanochtend voor aanvang van de ministerraad nog niet vooruitlopen op dat besluit, maar hij zei wel dat het besluit goed is voorbereid.

Bekijk hier een interview van de NOS met Kamp:

Kamp heeft zich de afgelopen tijd gebogen over een tiental verschillende rapporten over de gaswinning in Groningen. Ook deze onderzoeken worden vermoedelijk vrijgegeven nadat het kabinetsbesluit is aangekondigd. De rapporten gaan bijvoorbeeld over de financiële effecten van aanpassen van het winningsplan en over de mogelijkheden van gas importeren uit het buitenland.

Een jaar geleden al drong het Staatstoezicht op de Mijnen erop aan minder Gronings gas te winnen omwille van de veiligheid. De toezichthouder waarschuwde voor meer en zwaardere aardbevingen in het gebied, mogelijk met een kracht van vijf op de schaal van Richter. In Groningen is door de aardbevingen grote maatschappelijke onrust over de gevolgen van de gaswinning.