Film

RTL8, 20.30-23.05u.

(Denzel Washington, 2002). Antwone Fisher (debutant Derek Luke) is een marinier die na enkele gewelddadige incidenten verplicht in therapie moet. Tijdens zijn sessies met de marinepsychiater (Denzel Washington) besluit hij te zwijgen. Toch raakt hij bevriend met de psychiater, die er samen met de kijker langzaam achter komt wat de oorzaken zijn van Fishers gedragsproblemen. Het antwoord ligt, zoals zo vaak, in een treurige jeugd vol verwaarlozing, geweld en misbruik. De film is gebaseerd op het turbulente levensverhaal van de echte Antwone Fisher, een voormalige veiligheidsbeambte bij de Sony Studio’s. In zijn vrije tijd schreef hij het scenario, dat via via in handen kwam van acteur Denzel Washington die er in 2002 zijn regiedebuut mee maakte.

Hoewel Antwone Fisher door pers en publiek goed werd ontvangen was het geen groot succes in Amerika, waardoor de film in veel landen rechtstreeks op dvd werd uitgebracht. Een treurig lot voor een, los van het mierzoete einde, bewonderenswaardige film die een genuanceerd beeld geeft van de sociale en psychische problemen van een Afro-Amerikaan, wiens verhaal symbool staat voor een grotere groep sociaal verwaarloosde zwarten.

    • André Waardenburg