Explosie treft truck met Thaise demonstranten - zeker 22 gewonden

Thaise anti-regeringsdemonstranten eerder vandaag tijdens de betoging in Bangkok. Foto AFP / Pornchai Kittiwongsakul

Bij een explosie in de Thaise hoofdstad Bangkok zijn vanochtend 22 anti-regeringsdemonstranten gewond geraakt. Dat meldt persbureau AP. Hoe ernstig de verwondingen van de betogers zijn is nog onduidelijk.

Een woordvoerder van de oppositie zei tegen AP dat oppositieleider Suthep Thaugsuban in de optocht meeliep, maar niet gewond is geraakt. Volgens de woordvoerder is er een explosief in een truck met betogers gegooid, hoewel dit door de lokale autoriteiten in Bangkok nog niet is bevestigd.

Onze correspondent in Zuidoost-Azië Melle Garschagen twittert dat het incident komt na “dagen van feeststemming” bij de anti-regeringsdemonstranten:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Ruim 20 gewonden bij granaatexplosie in Bangkok, na dagen van feeststemming bij demonstraties tegen regering.
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Tot nu toe vond geweld tegen demonstranten s nachts plaats. Nu opeens overdag. Niet duidelijk wie er achter zit.

Premier Yingluck weigert aan eisen oppositie te voldoen

Thailand is al weken in de ban van politieke onrust. De oppositie, die het aftreden van premier Yingluck Shinawatra eist, bedient zich de laatste dagen van steeds hardere taal en middelen om haar eisen kracht bij te zetten. Ze heeft wegen geblokkeerd en gezegd Bangkok met twaalf miljoen bewoners plat te willen leggen. Yingluck zei dinsdag niet voor de dreigementen van de oppositie te zullen zwichten.

De woede onder een groot deel van de Thaise bevolking laaide eind vorig jaar op nadat Yingluck in oktober een amnestiewet had voorgesteld waarmee haar broer Thaksin, de oud-premier die in 2006 door het leger werd afgezet wegens corruptie, terug zou kunnen keren naar Thailand. Na weken van protesten ontbond ze in december haar parlement. Ze leidt sindsdien een overgangsregering en schreef verkiezingen uit voor begin februari. Demonstranten vinden dat echter niet genoeg en eisen nog steeds haar vertrek.

    • Pim van den Dool