Drie films in felle strijd om hoofdprijs

Tien nominaties voor American Hustle, tien voor Gravity, negen voor 12 Years a Slave: in de race om de Oscars zijn nog drie koplopers over.

De Oscarnominaties werden gisteren bekendgemaakt in Los Angeles. Net als vorig jaar, maar met iets sterkere kandidaten, lijkt de 86ste Oscarceremonie op 2 maart een gespreid veld te gaan opleveren zonder afgetekende winnaar, net zoals The King’s Speech in 2011 of The Artist in 2012. Laat staan een clean sweep als Slumdog Millionaire in 2009, die al zijn acht nominaties verzilverde.

Het lang onaantastbaar gewaande 12 Years a Slave verloor gedurende het Amerikaanse prijzenseizoen gestaag stoom. Amerikanen, gevoelig voor campagnelogica, stemmen graag op een winnaar, en de film met de meeste stuwkracht is op dit moment duidelijk American Hustle.

Toch pleiten de factoren gravitas en geschiedenis weer voor 12 Years. De 6.000 leden van The Academy zijn overwegend man, liberaal en in de zestig; drama en historie wint het bij hen doorgaans van hip en komisch. Dat spreekt tegen het lichtvoetig cynische steekspel van geld en bedrog American Hustle. Al speelt die zich wel eind jaren zeventig af, toen veel leden van The Academy zelf in hun hosselfase zaten; nostalgie kan helpen.

De derde kanshebber, Gravity, is het type spektakelfilm dat in de regel veel technische Oscars wint, maar geen hoofdprijzen. Al kan regisseur Alfonso Cuarón voor een verrassing zorgen: hij wordt geprezen om zijn durf en het vernuft om een bijna geheel gewichtloze ruimtefilm op te nemen.

Nebraska, Dallas Buyers Club en Captain Phillips zijn outsiders met zes nominaties, één meer dan Her en The Wolf of Wall Street (genomineerd voor zowel film, regie, beste acteur als mannelijke bijrol).

Bij de acteurs lijkt het uit te draaien op een nek-aan-nekrace tussen Matthew McConaughey als macho aidslijder in Dallas Buyers Club en Leonardo DiCaprio als zwendelaar Jordan Belfort. Beiden hebben een interessant verhaal: de bad boy McConaughey die eindelijk zijn belofte inlost versus de briljante DiCaprio die zijn vierde nominatie eindelijk verzilvert?

Bij de vrouwen is en blijft Cate Blanchett de torenhoge favoriet als neurotische trofeevrouw in Blue Jasmine, al maakt Judi Dench indruk als bejaarde Ierse vrouw die in Amerika haar door de nonnen verkochte zoon zoekt. Meryl Streep, die met August: Osage Country voor de 18de keer is genomineerd, gooit ditmaal geen hoge ogen.

Bij de buitenlandse films is er na Rundskop in 2012 opnieuw een Vlaams succes: het hartverscheurende The Broken Circle Breakdown van Felix Van Groeningen haalde de laatste vijf in de categorie buitenlandse film, en lijkt in een veld aangevoerd door het voor Amerika wellicht wat te overrijpe Italiaanse La grande bellezza beslist niet kansloos. Ook de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad drong met Omar door tot de laatste vijf, net als in 2006 met Paradise Now.

    • Coen van Zwol