De winterstop is voorbij: FC Twente klopt Heracles Almelo in derby

FC Twente heeft vanavond de competitie hervat met een 3-1 zege op Heracles Almelo. In de Grolsch Veste zorgde Quincy Promes voor de 1-0 ruststand en maakte Luc Castaignos in de tweede helft de 2-0. Na een rode kaart voor Jeroen Veldmate moest Heracles met tien man verder, maar toch zorgde Mark Uth voor de aansluitingsgoal. Dusan Tadic benutte in de slotfase echter nog een strafschop.

In de eerste helft lag het niveau niet erg hoog, maar uit een uitbraak van Twente scoorde Promes wel. Een geplaatst schot in de verre hoek bleef net buiten bereik van Heracles-doelman Remko Pasveer. Na de rust was het Heracles dat de aanval zocht, maar bij de eerste geslaagde Twente-aanval was het meteen raak. Castaignos’ schot werd door Pasveer gekeerd, maar in de rebound schoot de spits alsnog raak.

Vlak na de 2-0 ging het helemaal mis voor Heracles. Veldmate haalde Youness Mokhtar neer en kreeg de rode kaart. Mokhtar bleek echter buitenspel te hebben gestaan, waardoor Veldmate nooit rood had mogen krijgen.

Twente zocht met een man meer de aanval, maar verloor ook af en toe de concentratie. Uth profiteerde van een slechte pass in de middencirkel, stak de hele Twente-helft over en schoot keihard raak. De vrije trap die Twente ook kreeg werd door Tadic op de kruising geschoten.

De bezoekers dachten daarna even aan een stunt en gingen op jacht naar de gelijkmaker. In de slotfase was het echter weer alles Twente wat de klok sloeg. Een lange aanval van de thuisploeg volgde, waarbij Pasveer op wonderbaarlijke wijze zijn doel schoon hield. Thomas Bruns ging uiteindelijk in de fout en gaf een strafschop weg. Tadic schoot die onhoudbaar binnen.

Door de zege heeft Twente 37 punten en dat is hetzelfde aantal als Ajax en Vitesse, de koplopers in de competitie, hebben. Beide ploegen komen echter later dit weekeinde nog in actie. Heracles blijft met 22 punten dertiende op de ranglijst. (Novum)

    • Lex Boon