De portretten zonder regels

Illustratie Thinkstock

Een buste van de koning van geblazen glas, de koning te paard geïnspireerd op Marino Marini, de koning met wapperende mantel of de koning gehurkt op het strand van Scheveningen met dochter. Tegelijkertijd met de eerste selectie van het Mondriaan Fonds van beeldend kunstenaars voor het staatsieportret van koning Willem-Alexander maakte Jan Franssen, toen nog commissaris van de koning in Zuid-Holland, in Scheveningen de winnaar bekend van het project Leve de Koning!

Atelier aan de Haven en Sophie Maree Gallery hadden voor dit project kunstenaars uit Den Haag en omstreken uitgenodigd een portret van de koning te maken als begin van de landelijke viering van 200 jaar Koninkrijk. De jury van Leve de Koning! wees beeldend kunstenaar Rob van Doeselaar aan als winnaar. Zijn werk is samengesteld uit 40 iPad-tekeningen; door een subtiele verschuiving van de vlakken krijgt het portret een beweeglijk en verrassend effect. Het resultaat is een klassiek portret in een moderne uitvoering.

Op diezelfde bijeenkomst vertelde Franssen, die per 1 januari is benoemd bij de Raad van State, dat ambassades, gemeentehuizen en andere openbare instellingen niet verplicht zijn om een officieel staatsieportret op te hangen. Kika Notten van Atelier aan de Haven: „Wij hebben meteen met onder andere de Nederlandse Bank gebeld, maar die waagt zich liever niet aan een onofficieel portret. De koningin was indertijd nog al kritisch en dan zou je het portret weer weg moeten halen. We weten natuurlijk niet hoe de koning daarin staat.”

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat alle organisaties vrij zijn in hun keuze voor een portret. Gemeenten kiezen bijvoorbeeld ook wel voor een plaatselijke kunstenaar of schrijven zelf een wedstrijd uit.

    • Margot Poll