Opinie

    • Wilfred Takken

De koning is geen onheilspellend meisje

Is Sofie soms de Mol? (Achterin, geel hoedje.)

De zwarte vrijstelling? Geld naar de toekomst sturen? Executie in duo’s? Het spelprogramma Wie is de Mol? is nog ingewikkelder dan een aflevering van Tegenlicht over algoritmezwendel in high frequency trading. Onnavolgbare spelregels. En dan moet je ook nog raden wie De Mol is, de saboteur van het spel.

Een troost is dat, gezien de honderden tweets tijdens het programma, de fans ook geen idee hebben. Ze wijzen althans met stelligheid allemaal een andere kandidaat aan. Meest verdacht was gisteren Sofie van den Enk. Zij stuurde de pot van 2.400 euro naar aflevering 9, zodat de kandidaten geen geld hadden om in te zetten op de drakenbootrace in de haven van Hong Kong. En tijdens die roeiwedstrijd zat ze alleen maar een beetje mee te aaien met haar peddel, terwijl zij de enige was met roei-ervaring. Een enkel twitteraar wees erop dat de boot scheef zou zijn gegaan als Sofie zich niet had ingehouden.

Nog een spannende wedstrijd gisteravond. Wie mag het staatsieportret van koning Willem-Alexander maken? Altijd goed voor ophef. Of het wordt goed gelijkende kitsch, of het wordt aanstootgevende kunst. Knevel & Van den Brink haalde aansprekende relletjes uit het buitenland erbij. De Deense koninklijke familie werd afgebeeld als een horrorfilmposter, een kruising tussen The Addams Family en The Omen. En Lucian Freud gaf de Britse koningin Elizabeth II een ochtendhumeur met een snor.

Iris van Dongen, een van de winnaars , schildert bijvoorbeeld doorgaans ‘onheilspellende meisjes’.Joost Zwagerman in De Wereld Draait Door: „Je kunt veel zeggen van Willem-Alexander, maar hij is geen onheilspellend meisje.” Sterker nog, volgens Zwagerman heeft de koning ‘een vlak gezicht’: „Als je Beatrix op zondag achter de McDonald’s zet, dan zeg je: Ja, dat is de koningin achter de McDonald’s. Als je Willem-Alexander erachter zet, zeg je: Drie hamburgers en twee cola.”

Een voordeel van des konings allemanshoofd is wel dat je willekeurig wie kan inzetten om model te staan. Fotografe Rineke Dijkstra koos bijvoorbeeld NRC-redacteur Pieter van Os als stand-in. In het dagelijks leven heeft hij niets van de vorst, maar op dit portret kan hij best doorgaan voor een ‘opgepimpte Willem-Alexander’. Zwagerman: „Als de koning uitvalt in het buitenland, kan Van Os altijd nog op staatsbezoek.”

Misschien een ideetje voor Sotsji.

    • Wilfred Takken