Uitgevers zeggen vertrouwen op in winkels Polare

Een brandbrief van boekhandelketen Polare aan de Nederlandse uitgevers waarin ze vragen om vertrouwen in het toekomstig financieel beleid van de keten, wordt door de uitgevers niet ondertekend. Ze kregen tot vanavond de tijd om dit vertrouwen te onderschrijven.

De brief volgde maandag na de bekendmaking dat distributiebedrijf CB geen boeken meer leverde aan boekhandels van Polare omdat sprake zou zijn van een betalingsachterstand. Het CB, dat zowel de uitgevers en de boekhandels vertegenwoordigt, is deze week in gesprek met Polare over de toekomst van de keten. Een faillissement zou alle partijen slecht uitkomen. Zeker na na het failliet van boekengroothandel Libridis in 2013 en een krimpende boekenmarkt die de uitgevers parten zal blijven spelen.

Op basis van anonimiteit bevestigen uitgevers aan NRC, maar ook aan vakblad Boekblad, dat ze de Polare-brief niet ondertekenen. Polare stelt dat ze voor 1 mei weer winst zullen hebben, maar niemand begrijpt waar dit vertrouwen precies op is gebaseerd. De verwachting is dat het CB maandag weer boeken zal leveren aan Polare, maar dan ligt het voor de hand dat er eisen zullen worden gesteld. Er wordt gesproken over een andere leiding en een andere investeerder, en een streng betalingsregime voor het CB.

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Toef Jaeger