‘Besluit gaswinning vandaag aangekondigd in Groningen’

Het kabinet besluit waarschijnlijk vandaag of de gaswinning in Groningen wordt teruggeschroefd. Dat meldt de NOS. Als de ministerraad vandaag een besluit neemt, zal Kamp de uitkomst in Groningen aankondigen.

Een locatie van de NAM in 't Zandt. Foto ANP / Remko de Waal

Het kabinet besluit waarschijnlijk vandaag of de gaswinning in Groningen wordt teruggeschroefd. Dat meldt de NOS. De hele week gaan al geruchten dat minister Kamp van Economische Zaken gaat aankondigen dat er minder gas gehaald moet worden uit de grond onder Groningen. Als de ministerraad vandaag een besluit neemt, zal Kamp de uitkomst in Groningen aankondigen.

De NOS zou een persconferentie daarover live uitzenden. Coalitiegenoten VVD en PvdA wilden tot nu toe niets kwijt over de inhoud van een besluit over gaswinning, maar volgens nu.nl hangt de mate waarin gaswinning beperkt wordt onder meer af van wat het kabinet financieel kan dragen.

Kamp heeft zich de afgelopen tijd gebogen over een tiental verschillende rapporten over de gaswinning in Groningen. Ook deze onderzoeken worden vermoedelijk vrijgegeven nadat het kabinetsbesluit is aangekondigd. De rapporten gaan bijvoorbeeld over de financiële effecten van aanpassen van het winningsplan en over de mogelijkheden van gas importeren uit het buitenland.

Gat van honderden miljoenen

Het gat in de rijksbegroting zou dit jaar door het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan kunnen oplopen tot ongeveer 840 miljoen euro. Het kabinet zou van plan zijn om volgend jaar maximaal 42,5 miljard kuub gas per jaar uit de grond te halen, meldde RTL Nieuws.

Voor het betalen van compensatie aan de gedupeerden van aardschokken in het gebied zou 140 miljoen worden vrijgemaakt.

De gaswinning en gevolgen daarvan - aardbevingen die schade veroorzaken aan huizen- zijn een bron van onrust in Groningen. De afgelopen weken hebben dagelijks acties en demonstraties plaatsgevonden.

Kamermeerderheid nu voor terugschroeven gaswinning

Door een draai van de VVD is er nu waarschijnlijk een Kamermeerderheid die vindt dat er minder gas in Groningen moet worden gewonnen. Het kabinet zou van plan zijn om volgend jaar maximaal 42,5 miljard kuub gas per jaar uit de grond te halen, meldt RTL Nieuws vanavond. Afgelopen jaar was dat nog bijna 54 miljard kuub.

    • Laura Klompenhouwer