Accountant mag niet langer ook sponsor van clubs en KNVB zijn

Nieuwe wetgeving die de onafhankelijkheid van accountants moet garanderen, heeft een grote impact op de voetbalwereld. Zowel de KNVB als veel eredivisieclubs – zoals Ajax, PSV en Vitesse – moeten op zoek naar een nieuwe accountant of de sponsorrelatie met hun huidige accountant opzeggen. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Danny Hoesen, Siem de Jong en Christian Poulsen tijdens de training van Ajax. Ajax speelt dit jaar al op de nieuwe regels omtrent accountants en sponsors in. Accountant BDO stopt na de controle van de jaarrekening van 2012-2013. Foto ANP / Koen van Weel

Nieuwe wetgeving die de onafhankelijkheid van accountants moet garanderen, heeft een grote impact op de voetbalwereld. Accountants mogen sinds 1 januari niet meer de boeken controleren van de clubs waarvan zij ook sponsor zijn. Zowel de KNVB als veel eredivisieclubs – zoals Ajax, PSV en Vitesse – moeten daarom op zoek naar een nieuwe accountant of de sponsorrelatie met hun huidige accountant opzeggen.

“Het is onderdeel van een veel bredere verordening die is ingevoerd om de onafhankelijkheid te garanderen”, zegt woordvoerder Marc Schweppe van de NBA, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Veertien van de achttien eredivisieclubs worden gesponsord door een accountantskantoor.

Overgangsregeling mogelijk tot 1 januari 2016

Om de clubs en bedrijven die al een contract hadden met een accountant tegemoet te komen, is er een overgangsregeling ingesteld. Alle contracten die voor medio december zijn getekend, blijven geldig tot uiterlijk 1 januari 2016.

Dus moeten de bond en de voetbalclubs nu of straks kiezen: gaan ze met de accountants verder als sponsor of als accountant. Beide keuzes hebben nadelen. Niemand wil een sponsor verliezen, maar een nieuwe accountant aanstellen kost ook geld.

Ajax, PSV, Vitesse en KNVB moeten afspraken aanpassen

Ajax speelt dit jaar al op de nieuwe regels in. Accountant BDO stopt na de controle van de jaarrekening van 2012-2013, meldt een woordvoerder van het accountantbedrijf. Ajax gaat per 1 juli met Deloitte in zee. BDO kan daardoor wel sponsor blijven.

Met PSV is BDO, ook actief als sponsor en accountant in Eindhoven, nog in gesprek over de toekomst.

“Het zal moeilijker worden sponsoring te realiseren bij accountants”, erkent woordvoerder Ester Bal van Vitesse. Vitesse en accountantskantoor VWGNijhof moeten hun huidige relatie beëindigen. Zoals vaak is de controle een sponsorbijdrage in natura. VWGNijhof kon daardoor partner van Vitesse zijn, maar dat zal nu moeten veranderen. “De controle van de jaarrekening was een belangrijk onderdeel van die deal”, bevestigt Wim van der Rijt, de accountant die de controles bij de Arnhemse club uitvoert.

De KNVB heeft met PwC een sponsorcontract dat loopt tot en met het EK van 2016 in Frankrijk. Tegelijkertijd voert PwC voor de voetbalbond de accountantscontrole van de jaarrekening uit. Later dit seizoen wordt besloten of PwC de boeken blijft controleren en dus het sponsorcontract opengebroken moet worden. “Wij hebben begrepen dat we de jaarrekening over het boekjaar 2013-2014 nog kunnen doen, maar deze zomer moeten we een keuze maken”, zegt een woordvoerder van PwC.

    • Sam de Voogt