Viering van het binnenlandse popsucces

Zouden de festivalbeesten The Opposites hem winnen? Krijgt publiekslieveling Ilse DeLange de prijs, of gaat hij na Armin van Buuren en Tiësto weer eens richting nieuwe dance-exporteurs zoals dj Hardwell, dj Afrojack of de piepjonge dj Martin Garrix? Ook genoemd, als levende legende: Boudewijn de Groot. Persoonlijk houd ik het graag op zanger Blaudzun. Maar als er één ding zeker is, is dat er weinig te voorspellen valt, en de winnaar nooit uitlekt.

Zaterdag wordt de jaarlijkse Popprijs uitgereikt op Noorderslag, de festivaldag in de Groningse Oosterpoort waarop de meest urgente Nederlandse popmuziek zich presenteert. Het grote speculeren is weer begonnen. Wie heeft de beste kaarten voor de sinds 1986 uitgereikte muziekprijs voor de artiest die ‘de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek’? Angstvallig worden de verrichtingen van de kanshebbers in de gaten gehouden. Wie heeft een boeking op de avond van de uitreiking? Wie verblijft er die datum in het buitenland?

De Zeeuwen van Racoon wonnen vorig jaar. Daarvoor werd De Jeugd van Tegenwoordig bekroond, en in 2011 danste Caro Emerald op kousenvoetjes in een zee van bier. Paraplu en een regenjas moesten haar elegante jurk beschermen, want geen Popprijswinnaar is er nog aan ontkomen op het podium van de Grote zaal: de traditionele bierregen. Het publiek staat er met treeën tegelijk voor klaar.

Zo eert een steevast uitverkocht Noorderslag, dat een onwaarschijnlijk grote aantrekkingskracht uitoefent op muziekliefhebbers, ‘ludiek’ ons binnenlands muzieksucces, naast het gegeven dat artiesten op de rand van een doorbraak er een betekenisvolle plek voor het voetlicht krijgen.

Van hen ga je dit jaar meer horen.

    • Amanda Kuyper