Van Mars

Sinds gisteren liep ik een beetje te dralen rondom een uitgeknipt artikel uit de Volkskrant. ‘Proef wijst uit: buitenaards tuinieren lukt beter op Mars dan op de maan’, kopte het stuk. De bijbehorende foto van een bloempot met aarde waarin ontluikende stekjes kende als onderschrift: ‘Rogge ontkiemt op nagebootste Marsgrond.’ Voorts las ik dat een Wageningse ecoloog om deze test te realiseren bij NASA kunstmatige Marsgrond en maanstof had besteld om daarin onder andere zaden van klaver, tomaat, rogge en tuinkers te planten.

Laatstgenoemde twee gewassen bleken het met name prima te doen in de Marsgrond. Volgens de plantkundige is dat goed nieuws voor toekomstige Marsgangers. ‘Water is er, de bodem voldoet redelijk, licht kun je kunstmatig doen en de atmosfeer ook’.

Volgens mij is het dan ook nog maar een klein stapje naar richting grazende runderen. En die houden we straks op Mars natuurlijk ook niet voor de sier. Er vanuit gaande dat er niet louter geheelonthoudende kolonisten worden gelanceerd, willen die straks natuurlijk ook een goed glas wijn drinken bij de biefstuk met een stamppotje van tuinkers.

Mijmerend hoe nu al deze mogelijke scenario’s richting wijn te brengen (in Wit-Rusland wordt bijvoorbeeld gewerkt met een druif die Kosmonaut heet), kwam de ontbrekende inspiratie letterlijk uit de lucht vallen. Met dank aan de postbode die hedenochtend een fles Meteorito 2011 aanreikte.

En al oogt deze volstrekt normaal de inhoud wordt aangekondigd als heel onalledaags. De firma Bijzondere Wijn belooft de drinker ‘een ruimtelijke ervaring’ dankzij dit rood van het Chileense Viña Tremonte.

De wijnmaker van dit wijnhuis blijkt namelijk ook directeur te zijn van The Tagua Tagua Centro Astronomico. En in die hoedanigheid kreeg hij de beschikking over een meteoriet. Dit 4,5 miljard jaar oude stuk ruimtepuin, afkomstig uit de asteroïdengordel van het zonnestelsel tussen Mars en Jupiter, sloeg 6000 jaar geleden in er werd 400 jaar geleden gevonden.

Vervolgens heeft dit een tijdje ongebruikt op de plank gelegen. Om uiteindelijk daartussen te belanden: in een vat van Frans eikenhout, in gezelschap van cabernet sauvignon uit de Chileense Cachapoal vallei. Aldus kijk ik nu naar mijn glas met ‘de eerste wijn ter wereld met extra-terrestrial elementen, waarin heelal en aarde samenkomen.’

Om na het proeven ervan (cassis, kersen, pepertje, zachte tannines en ‘een zekere mineraliteit’) te constateren dat het een goede wijn is.

Maar dat het verhaal beter is.

Meteorito 2011. € 14,95