Tien Nederlandse jihadisten tot nu toe in Syrië gesneuveld

Een Syrische tribale leider arriveert voor stammencongres in Damascus om te praten over een oplossing voor de burgeroorlog in het land.
Een Syrische tribale leider arriveert voor stammencongres in Damascus om te praten over een oplossing voor de burgeroorlog in het land. AFP / Louai Beshara

In Syrië zijn in de afgelopen jaren tien Nederlandse jihadisten gesneuveld. Op dit moment zijn er nog zo’n 120 Nederlanders actief in het Arabische land. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Zo’n twintig mensen zijn inmiddels teruggekeerd uit Syrië. Die worden goed in de gaten gehouden, zegt Timmermans. Het dreigingsniveau voor Nederland staat sinds maart op substantieel, vooral vanwege de Syriëgangers. Een ‘substantieel’ dreigingsniveau betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland reëel is. Voor maart was de dreiging ‘beperkt’.

Terugkeer van de jihadisten uit Syrië kan volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding in Veiligheid Dick Schoof gevolgen hebben voor de dreiging in Nederland en in heel Europa. De jihadreizigers kunnen zeer radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate geweldsbereid terugkeren naar Nederland, zei Schoof eerder.

Kerry roept oppositie op conferentie te bezoeken

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry riep vanavond de Syrische oppositie op om de conferentie volgende week in Zwitserland te bezoeken. De oppositie stemt morgen over de vraag of ze naar de vredesconferentie willen gaan. De bijeenkomst is bedoeld om de transitie te leiden naar een overgangsregering en zou moeten leiden tot het vertrek van de Syrische president Assad.(Novum/AP)