Terugkijken: hoe het voelt om in een dodencel te wachten op je straf

De ter dood veroordeelde Clinton Young in de gevangenis in Texas.
De ter dood veroordeelde Clinton Young in de gevangenis in Texas. Screenshot Code Rood.

Terwijl in Ohio vanavond voor het eerst een ter dood veroordeelde werd geïnjecteerd met een nieuwe combinatie vloeistoffen, werd bij ons op tv een docu over de doodstraf in de VS uitgezonden. In Code Rood spreekt documentairemaker Jessica Villerius met gevangenispersoneel, familie van slachtoffers en met de ter dood veroordeelde Clinton Young.

In 33 van de vijftig staten is de doodstraf in de VS toegestaan. Vorig jaar werden er 39 executies uitgevoerd. En er zitten nog honderden mensen te wachten op hun straf in afwachting van een hoger beroep of verzoeken om gratie aan de gouverneur. Volgens het Death Penalty Information Center is het aantal executies overigens tanende:

In de meeste staten wordt de doodstraf uitgevoerd door een medische injectie. Maar dat wordt moeilijker gemaakt doordat sommige farmaceutische bedrijven niet langer de middelen willen verstrekken voor dit doel. Dat was bijvoorbeeld de reden dat de ter dood veroordeelde Dennis McGuire vanavond een experimentele cocktail kreeg als dodelijke injectie.

Angst de baas zijn

Van alle doodstraffen in de VS voert Texas veertig procent uit. Vorig jaar werd de 500ste executie uitgevoerd. Villerius kreeg als eerste Nederlandse programmamaker toegang tot death row in Texas. In nrc.next schreef Janna Laeven over de documentaire vandaag:

Bijzonder is haar gesprek met de 30-jarige Clinton Young, die op zijn negentiende ter dood werd veroordeeld en zegt onschuldig te zijn. Hij wil details kwijt over zijn zaak, zij wil vooral weten hoe het voelt om in een metalen kooi te zitten. “Je kunt daar toch niet zitten en niet bang zijn?” “Als ik de angst de baas laat worden, red ik het niet.”

Minder geslaagd zijn overigens Villerius’ persoonlijke bespiegelingen in de camera. Haar eigen reflecties en gevoelens over de doodstraf overheersen op sommige momenten.

Kijk de documentaire hier terug: