Teeven wil bewijs van goed gedrag makkelijker kunnen weigeren

Staatssecretaris Fred Teeven wil een verdachte op basis van politiegegevens een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen weigeren. Foto ANP/Valerie Kuypers

Staatssecretaris Fred Teeven wil een verdachte een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen weigeren, ook als deze niet is veroordeeld. De staatssecretaris wil hiervoor een wet wijzigen, want nu kan dit alleen als iemand een strafblad heeft.

Het weigeren van een VOG moet mogelijk zijn op basis van politiegegevens ‘in speciale gevallen’, aldus Teeven in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat dan, zo schrijft het AD vanochtend, om mensen die opduiken in politie-onderzoeken naar ernstige misdrijven zoals moord. Ook kan zo worden voorkomen dat bijvoorbeeld een verdachte in een kindermisbruikzaak in een crèche aan het werk kan. Bij veel banen is een VOG een vereiste om aan de slag te kunnen.

Kamerlid Magda Berndsen meldt namens D66 tegenover de krant dat dit plan volgens de partij te ver gaat:

“Op deze manier kan je een VOG worden geweigerd, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Ik heb hier grote aarzelingen bij. Wéér wordt er een grens verlegd.”

Het CDA is positiever, mits het Openbaar Ministerie wordt geraadpleegd bij een oordeel op basis van politie-onderzoek. Madeleine van Toorenburg:

“Het is logisch om ook naar politiegegevens te kijken, zeker als iemand met kindren en gehandicapten wil werken. Maar er moet wel altijd een officier van justitie naar kijken.”

    • Annemarie Coevert