Tangarine: tweestemmig duo

Festival Noorderslag in de Groningse Oosterpoort biedt zaterdag het beste en nieuwste van de Nederlandse popmuziek . Muziekredacteur Amanda Kuyper signaleert de artiesten die dit jaar niet te missen zijn.

Foto Tim Knol

Sprekend lijken ze op elkaar, en toch niet helemaal. De eeneiige tweelingbroers van Tangarine, Sander Brinks (30, zang, gitaar) en Arnout Brinks (zang, gitaar, mondharp), zijn een unieke verschijning met hun lange slungelige lichamen, wilde haardossen en baarden. Een verschijning toonden ze zich ook vorig jaar als huisband in het tv-programma De Wereld Draait Door. Acht keer konden ze er hun muzikale invulling geven bij de actualiteiten. Een betere promotie was gewoon niet denkbaar voor het folkduo dat op melancholische wijze de stemmen in de hoogte en de laagte vervlecht.

Geboren in Lelystad en opgegroeid in Assen waren ze de ‘troubadours’ op hun school. In een liedje als Waters On The Rise zingen ze over het opgroeien in een christelijke omgeving en de zoektocht naar hun „eigen waarheden”. Hun optredens gingen van huiskamer naar kerk, buurthuis, wijkcentrum en café. Jarenlang regelden ze alles zelf. Voor wie maar interesse had creëerde Tangarine een podium met eigen toegangskaarten, waren ze roadie, licht- en geluidsman, zetten stoelen klaar en „veegden uiteindelijk zelf de vloer schoon”, vertellen de broers graag. Als singer-songwriter Tim Knol het duo vraagt om zijn voorprogramma te verzorgen, rolt het balletje snel: de televisie belt. De bekende minuut in DWDD leidt tot interesse van platenlabel Excelsior. En Knol de hobbyfotograaf schiet de coverfoto van Tangarines cd Seek & Sigh. Geen debuut overigens, na alles wat al uitkwam, maar een ‘beginplaat’.

Prachtig tweestemmig en met gevoel voor drama legt Tangarine zijn verlangens en dromen neer. Onmiskenbaar zijn de zangers beïnvloed door Simon & Garfunkel, Bob Dylan en de Beatles, maar ook de kerkpsalmen van toen. Maar wie de ogen sluit kan ook zomaar de samenzang van de Bee Gees horen.

De volgende cd verschijnt 12 april.