Sotsji-petitie COC binnen een dag 20.000 keer ondertekend

Zo’n 20.000 mensen hebben de afgelopen 24 uur een petitie ondertekend tegen de zware delegatie die volgende maand naar de Olympische Spelen in het Russische Sotsji afreist. Dat zegt voorzitter Tanja Ineke van homobelangenorganisatie COC, die de petitie heeft opgesteld.

Zowel Koning Willem-Alexander en koningin Maxima als premier Mark Rutte worden namens Nederland afgevaardigd naar de Winterspelen. ANP / Catrinus van der Veen

Zo’n 20.000 mensen hebben de afgelopen 24 uur een petitie ondertekend tegen de zware delegatie die Nederland volgende maand naar de Olympische Spelen in het Russische Sotsji afvaardigt. Dat zegt voorzitter Tanja Ineke van homobelangenorganisatie COC, die de petitie heeft opgesteld. “Dit is een hart onder de riem voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders in Rusland”, aldus de voorzitter.

In de petitie roept het COC de Tweede Kamer en de regering op koning Willem-Alexander en premier Rutte niet naar Sotsji te sturen. Op die manier kan Nederland volgens de belangenorganisatie haar afkeuring laten blijken over de Russische mensenrechtensituatie in het algemeen en die van homoseksuelen, bi’s en transgenders in het bijzonder.

Het COC kreeg niet eerder zo’n overweldigende respons op een petitie. Door de grote belangstelling raakte de website van de homobelangenorganisatie enkele malen overbelast. “Mensen willen echt dat de koning en de minister-president thuisblijven”, zegt Ineke.

Vorige week maakte Rutte bekend met minister Edith Schippers (Sport) naar de Winterspelen te reizen. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken de Spelen. Het COC was “diep teleurgesteld” en kondigde daarop een petitie aan. Het startschot werd gisteren gegeven door Peter van der Vorst en Albert Verlinde in hun televisieprogramma RTL Boulevard.

    • Danielle Pinedo