Obligatiehouders DAF eisen 130 mln van accountant

Autofabrikant Daf ging 21 jaar geleden failliet. Maar dat weerhoudt oud-obligatiehouders er niet van alsnog een schadeclaim in te dienen bij Ernst & Young, de toenmalige accountant van Daf.

Zij eisen een bedrag van 130 miljoen euro omdat Ernst & Young ten onrechte de jaarrekening van Daf over 1991 zou hebben goedgekeurd. Daf ging in februari 1993 failliet. Onder de naam Daf Trucks werd het bedrijf in 1996 overgenomen door het Amerikaanse Paccar. Ernst & Young werd in de afwikkeling van het faillissement van Daf voor de tuchtrechter gedaagd door een gedupeerde aandeelhouder. In hoger beroep werd de accountant in 2001 van alle blaam gezuiverd. Pas begin 2012 werd de afwikkeling afgerond. Uiteindelijk kregen obligatiehouders 43 procent van hun inleg terug. De obligatiehouders eisen nu het restant van de lening plus rente over al die jaren.

De obligatiehouders hebben zich verenigd in de stichting Finidaf, De stichting zegt dat zij over nieuwe informatie beschikt met harder bewijs dat DAF begin 1992 al in betalingsproblemen zat. Volgens advocaat Lucas van Eeghen, die de stichting bijstaat, moet accountant Ernst & Young dat hebben geweten.