‘Pure wodka is minder slecht voor je dan energiedrank’

◯ Waar ◯ Grotendeels waar ◯ Half waar ◯ Grotendeels  onwaar ◯ Onwaar

Dat zei voedingsdeskundige Rolien Scheepbouwer maandag in De Telegraaf

De aanleiding

Jongeren onder de achttien mogen sinds dit jaar geen alcohol meer kopen. Maar nog wel energiedrankjes. De Telegraaf is er bezorgd om. Want deze ‘mierzoete dorstlesser’ is ‘niet bepaald onschuldig’, schreef de krant maandag op haar voorpagina. Energiedrankjes zouden verslavend zijn en hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. In het artikel zegt voedingsdeskundige Rolien Scheepbouwer: „Ik wil jongeren niet aanzetten tot het drinken van alcohol, maar feitelijk is pure wodka minder slecht voor je dan energiedrank.”

Deze bewering werd onder andere overgenomen door Nu.nl, Artsennet en AT5. Maar klopt het wel?

Waar is het op gebaseerd?

„Jazeker”, zegt Rolien Scheepbouwer als haar telefonisch om een reactie wordt gevraagd, „wanneer je puur kijkt naar de chemische samenstelling zijn energiedrankjes gevaarlijker dan alcohol. Want in energiedrankjes zit een mix van schadelijke stoffen. En alcohol is alleen maar alcohol.”

Volgens Scheepbouwer zit er met name veel cafeïne in energiedrankjes. „In één blikje energiedrank zit net zoveel cafeïne als in zes kopjes koffie”, aldus de voedingsdeskundige. En cafeïne kan, in combinatie met de stoffen taurine en guarana die in energiedrankjes zitten, leiden tot hartkloppingen, zegt ze.

Al met al zou het energiedrankjes schadelijker maken dan alcohol.

En, klopt het?

Energiedrankjes zijn ongezond, zoveel is zeker. Allereerst zit er een hoop suiker in, ongeveer evenveel als in een blikje cola. Daar word je dik van en het is slecht voor je tanden. Daarnaast heb je de oppepper taurine. Die kan eigenlijk niet zoveel kwaad. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid onderzocht dit middel en kon geen negatieve effecten vinden.

De echte boosdoener is cafeïne. In één blikje energiedrank zit ongeveer evenveel cafeïne als in één kopje koffie (dus niet zes kopjes, zoals Scheepbouwer beweert). Daarom adviseert het Voedingscentrum jongeren van 13 tot 18 jaar om maximaal één energiedrank per dag te drinken. „Zolang je je daaraan houdt, is er niks aan de hand”, zegt specialist voedselveiligheid Stephan Peters van het Voedingscentrum.

Jongeren die veel méér energiedrankjes nuttigen, kunnen last krijgen van hoofdpijn en slapeloosheid. En bij extreem grote hoeveelheden ook van hartkloppingen, zegt Peters. Behalve deze effecten heeft een derde van de jongeren last van jolt and crash, een fenomeen waarbij je kort opleeft en vervolgens instort.

Hoe ongezond energiedrank uiteindelijk voor je is, verschilt per persoon. GGD-arts Ulco Schuurmans kent gevallen van kinderen die verslaafd zijn geraakt aan de drankjes. Zij krijgen last van ontwenningsverschijnselen wanneer ze ermee stoppen, zegt Schuurmans.

Ongezond zijn ze dus, die oppeppende drankjes. Maar zijn ze ook ongezonder dan alcohol? De deskundigen vinden van niet. „Het is slecht, maar niet zo slecht als alcohol”, zegt Schuurmans. „Alcohol geeft op den duur bijvoorbeeld leverschade, dat is van energiedrankjes niet bekend.”

„Die wodka is altijd kwalijker”, zegt ook Stephan Peters van het Voedingscentrum. „Stel je voor dat iemand van veertien jaar drie glazen wodka drinkt, in plaats van drie blikjes energiedrank. Dan ben je dus dronken in plaats van wat actiever.” Peters noemt de vergelijking van energiedrankjes met wodka „heel ongelukkig en heel onterecht”.

Conclusie

Wie één energiedrankje op een dag nuttigt, is niet ongezond bezig. Wie veel meer energiedrankjes nuttigt, kan last krijgen van schadelijke effecten zoals hoofdpijn, slapeloosheid of hartkloppingen. Maar ongezonder dan alcohol is het niet. De bewering van voedingsdeskundige Rolien Scheepbouwer dat pure wodka minder slecht voor je is dan energiedrank, beoordelen wij als onwaar.

    • Andreas Kouwenhoven