Propria Cures komt met rectificatie van ‘afrekening’ met Joost Zwagerman

De redactie van het satirische studentenblad Propria Cures zegt in een deze week gepubliceerde rectificatie een eerder artikel over Joost Zwagerman ‘te betreuren’. Het blad beklaagde zich eind vorig jaar over de aan Zwagerman toegekende overheidssubsidie. De redactie van het studentenblad beweerde in Propra Cures dat Zwagerman ten onrechte een van de grootste subsidieafnemers was

Joost Zwagerman Foto Vincent Mentzel

De redactie van het satirische studentenblad Propria Cures zegt in een deze week gepubliceerde rectificatie een eerder artikel over Joost Zwagerman ‘te betreuren’. Het blad beklaagde zich eind vorig jaar over de aan Zwagerman toegekende overheidssubsidie.

De redactie van het studentenblad beweerde in Propra Cures dat Zwagerman ten onrechte een van de grootste subsidieafnemers was van het Nederlands Letterenfonds. De schrijver ontving over een periode van twee jaar twee werkbeurzen ter waarde van zo’n 60.000 euro: 35.000 euro voor een nieuwe roman en 25.000 euro voor een nieuwe dichtbundel.

Overdreven, vond Propria Cures. Zwagerman verdiende volgens het studentenblad niet alleen veel meer dan de door het Letterenfonds gestelde inkomenseis van 45.000 euro. Ook zou Zwagerman grof geld hebben verdiend aan de verkoop van zijn Amsterdamse huis.

Propria Cures betreurt onjuistheden

Op hun website komt Propria Cures deze week met een rectificatie waarin de redactie zegt de ‘onjuistheden’ in hun stuk ‘te betreuren’:

‘In het artikel ‘Afrekening’ in Propria Cures nummer 5 van dit jaar word gesuggereerd dat Joost Zwagerman niet heeft voldaan aan de door het Letterenfonds gestelde inkomenseis van 45.000 euro. Die suggestie is onjuist. Ook de bewering dat Zwagerman aan de verkoop van zijn huis 600.000 euro heeft overgehouden blijkt niet te kloppen. De redactie van Propria Cures betreurt deze onjuistheden.’

Ook neemt de redactie ‘de grootst mogelijk afstand’ van de doodsbedreiging die de Nederlandse schrijver kreeg nadat het artikel door media als Geenstijl.nl werd overgenomen:

‘HP/de Tijd maakte op 15 oktober melding van bedreigingen aan het adres van Joost Zwagerman naar aanleiding van het artikel in Propria Cures. De redactie wil de grootst mogelijke afstand van deze bedreigingen nemen. Dreiging met fysiek geweld is in geen enkel geval te rechtvaardigen. Laten we het een beetje gezellig houden.’

    • Roderick Nieuwenhuis