Plastische chirurgie-app voor meisjes weg

Apps waarin spelers plastische chirurgie kunnen uitvoeren op een vrouwelijk animatiefiguur hebben geleid tot veel woedende reacties op internet. Apple en Google hebben de games van hun websites verwijderd.

De gratis Engelstalige iTunes-app Plastic Surgery & Plastic Doctor & Plastic Hospital Office for Barbie version was gericht op kinderen van negen jaar en ouder en kwam met de volgende beschrijving: „Dit ongelukkige meisje is zo zwaar dat een dieet niet meer helpt. In onze kliniek kan zij een operatie ondergaan die liposuctie wordt genoemd en die haar slank en mooi zal maken. We moeten kleine incisies maken in probleemgebieden en extra vet moeten wegzuigen. Wil jij haar opereren, dokter?”

De app was al sinds januari 2013 beschikbaar. Op Google Play stond een vergelijkbare game die spelers neusoperaties laat uitvoeren.

Laura Bates, oprichter van vrouwenrechtenorganisatie The Everyday Sexism Project noemde de apps deze week extreem schadelijk voor het zelfbeeld van jonge meisjes. Duizenden mensen uitten vervolgens hun verontwaardiging over de games op Twitter.