Osborne: als EU niet hervormt stappen we er uit

Britse minister van Financiën eist aanpassing van EU-verdrag.

Hervorm of we stappen uit de Europese Unie. Met die dreiging kwam de Britse minister van Financiën George Osborne gisteren tijdens een toespraak.

Osborne, ook campagnestrateeg voor de Conservatieve partij, noemde de huidige EU-verdragen „ongeschikt voor hun doel” en riep op tot verdragswijziging. „Behoorlijke juridische bescherming van de rechten van landen die niet tot de eurozone behoren, is een absolute noodzakelijkheid om de interne markt te beschermen en om het mogelijk te maken dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de EU”, zei hij op een conferentie georganiseerd door de denktank Open Europe, die voor hervorming pleit.

„Als we het collectieve belang van niet-eurolanden niet kunnen beschermen, dan moeten zij een keuze maken tussen meedoen aan de euro – wat het Verenigd Koninkrijk nooit zal doen – of de Unie verlaten”, waarschuwde Osborne. De Britten vrezen dat de zeventien eurolanden afspraken zullen maken zonder dat zij daarbij zullen zijn. Grote vraag is echter of andere lidstaten openstaan voor verdragswijziging. Dat zal in een aantal landen betekenen dat er, op een moment dat door de eurocrisis de populariteit van politici en de Europese Unie miniem is, referenda moeten worden gehouden.

Osborne zei verder dat de Britse regering hervormingen wil die de financiële sector zullen beschermen. Hij kwam niet met details. Het irriteert de Britten al langer dat andere lidstaten, zonder of met een aanzienlijk kleinere financiële sector met voorstellen komen die de City raken. Zo pleit Frankrijk voor een belasting op financiële transacties. Osborne maakte duidelijk dat Londen dan de concurrentieslag met Singapore en New York verliest.

Osbornes toespraak komt in een week waarin het debat over Europa binnen de Conservatieve partij opnieuw is opgelaaid. Bijna honderd Lagerhuisleden eisen dat het Britse parlement vetorecht krijgt over nieuwe EU-wetgeving en dat het huidige regels die niet in het Britse belang zijn, kan terugdraaien.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, waarschuwde gisteren voor „chauvinistische” plannen om migratie van EU-burgers te beperken. Hij noemde de Britten niet bij naam, maar verwees duidelijk naar Britse ideeën over vrijheid van verkeer, die volgens Barroso op „stereotypen en mythes” zijn gebaseerd.