Britse geheime dienst heeft toegang tot sms-database NSA

Wegwijzer van NSA in Fort Meade, Maryland. De geheime dienst blijkt miljoenen sms'jes te verzamelen. Foto EPA / Jim Lo Scalzo

De Britse inlichtingendienst GCHQ had toegang tot de database met miljoenen sms-berichten die de Amerikaanse geheime dienst NSA verzamelde. Dagelijks werden er zo’n 200 miljoen sms’jes verzameld. Dat schrijft de Britse krant The Guardian vanavond in samenwerking met Channel 4 News op basis van materiaal van klokkenluider Edward Snowden.

Uit de documenten zou blijken dat het NSA-programma met de codenaam Dishfire, zo’n beetje “alles verzamelt wat het maar kan vinden” en dat het niet gericht was op de communicatie van specifieke personen. Al eerder bleek dat de dienst miljoenen telefoongegevens verzamelde van Amerikanen, maar ook andere landen.

Naar nu blijkt kon de Britse geheime dienst rondneuzen in de database vol communicatiegegevens van willekeurige mensen in het Verenigd Koninkrijk.

Hoewel de Britse geheime dienst dit niet mocht doen zonder opsporingsbevel, blijkt uit een memo dat de dienst de database zeer handig vindt:

“In tegenstelling tot vergelijkbare databases van GCHQ, bevat DISHFIRE grote hoeveelheden willekeurig sms-verkeer. Dat maakt het bijzonder nuttig om de ontwikkeling van nieuwe doelen te kunnen monitoren. Omdat het mogelijk is om de inhoud van berichten te kunnen onderzoeken die maanden of zelfs jaren geleden zijn verstuurd, voordat iemand object werd van onderzoek.”

Volgens een woordvoerder van GCHQ heeft de dienst de wet nauwkeurig gevolgd. Maar telefoonprovider Vodafone is not amused, zo zegt een woordvoerder tegen Channel 4 News:

“Onze business is gebouwd op vertrouwen. De regels waaraan wij ons moeten houden zijn duidelijk. We zullen alleen informatie aan overheden geven als we daartoe verplicht zijn. Deze berichten vinden we erg zorgwekkend. De wet moet onze klanten beschermen en het klinkt niet alsof dat is wat hier gebeurt.”

Programma is ‘goudmijn’ voor NSA

Uit een presentatie van de NSA over Dishfire in 2011, dat de titel meekreeg van “Sms tekstberichten: een goudmijn om te exploiteren”, bleek dat er op die dag 194 miljoen sms’jes waren verzameld.

De NSA zelf gebruikte de data om informatie te verzamelen over locaties, reisplannen van individuen, die niet noodzakelijk verdacht werden van illegale activiteiten, het netwerk van mensen, financiële transacties et cetera. Een softwareprogramma met de titel Prefer analyseerde de berichten automatisch op bepaalde data zoals gemiste oproepen.

Op een gemiddelde dag kon de NSA op die manier:
- meer dan 5 miljoen gemiste oproepen traceren
- 1,6 miljoen keer internationaal reisverkeer in kaart brengen
- 110.000 namen opslaan
- 800.000 financiële transacties volgen.

Het is de zoveelste onthulling over de activiteiten van de dienst. Gisteren werd duidelijk dat de NSA ook radiogolven gebruikte om offline te kunnen meekijken met computers.

    • Anouk Eigenraam