Moeder Dolmatov krijgt schadevergoeding Nederlandse staat

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens de schorsing van het debat over de zaak-Dolmatov in de Tweede Kamer in april vorig jaar. ANP / Jerry Lampen

De Nederlandse staat keert een schadevergoeding uit aam de moeder van de in een Rotterdamse cel overleden Aleksandr Dolmatov. Volgens de NOS moet Justitie de mondelinge overeenkomst hiertoe nog wel officieel bevestigen.

Dolmatov had in Nederland asiel aangevraagd maar zag zijn verzoek afgewezen. In januari 2013 pleegde de Russische activist daarop zelfmoord, maar later bleek uit onderzoek dat de overheid zijn asielaanvraag onzorgvuldig had behandeld. Dolmatov zou onterecht in vreemdelingendetentie zijn terechtgekomen.

De zaak-Dolmatov gaf het startsein voor een gespannen viering van het Nederland-Ruslandjaar.

De NOS meldt dat de schadevergoeding honderdduizenden euro’s zou bedragen, maar op verzoek van de moeder van Dolmatov is een bedrag niet bekendgemaakt. Door de affaire rondom de Russische ingenieur kwam de positie van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) zwaar onder druk te staan.

    • Jules Seegers