‘Minder gaswinning kost 840 miljoen’ - ’20 procent minder gas uit grond’

Een actievoerder tijdens een protest tegen de aardgaswinning in de provincie Groningen.
Een actievoerder tijdens een protest tegen de aardgaswinning in de provincie Groningen. Foto ANP / Remko de Waal

Het verminderen van de gaswinning in Groningen betekent een gat in de rijksbegroting dat dit jaar kan oplopen tot ongeveer 840 miljoen euro. Dat meldt Nu.nl op basis van bronnen op het Binnenhof. De regering zou bij de voorjaarsnota in mei willen bekijken hoe dit gat gedicht moet worden.

Minister Kamp neemt waarschijnlijk morgen een besluit over de toekomst van de Groningse aardgaswinning. Door een draai van de VVD is er nu waarschijnlijk een Kamermeerderheid die vindt dat er minder gas in Groningen moet worden gewonnen. Het kabinet zou van plan zijn om volgend jaar maximaal 42,5 miljard kuub gas per jaar uit de grond te halen, meldt RTL Nieuws vanavond. Afgelopen jaar was dat nog bijna 54 miljard kuub.

Het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan in Groningen zou 700 miljoen euro minder inkomsten opleveren, het betalen van compensatie aan de gedupeerden van aardschokken in het gebied zou 140 miljoen gaan kosten. Er is steeds meer weerstand ontstaan in het noorden tegen de gaswinning. De bewoners in met name Loppersum zijn de toenemende bevingen zat en willen veilig wonen.

De Groningse commissaris van de koning Max van den Berg wil dat alle betrokken partijen bij de aardgaswinning met elkaar aan tafel gaan zitten om te praten over de maatregelen in het gebied.

VEH: schade aan huizen wordt te laag geraamd

Over de compensatie aan inwoners van het aardbevinggebied gesproken; volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) schatten door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ingehuurde experts de schade aan Groningse huizen als gevolg van aardbevingen veel te laag in. Op verzoek van ontevreden huizenbezitters bekeken bouwkundigen van de VEH zelf de schade van de huizen. Deze experts kwamen in de meeste gevallen op hogere schadebedragen dan schade-experts ingehuurd door de NAM. De verschillen liepen soms wel op tot zo’n tienduizend euro. Om die reden is een onafhankelijke schadeafhandeling nodig, betoogt de VEH.