Meeroken is niet zo erg als de overheid ons wil laten geloven.

illustratie Pavel Constantin

Anti-rookbeleid

De burger wordt een schuldgevoel aangepraat als hij niet alles op alles zet om de overheid te behagen. Als ongezond levend mens jaag je ‘de maatschappij’ immers op kosten.

Een van de belangrijkste wapens in die psychologische oorlogsvoering is de claim dat de meerokende niet-roker gezondheidsschade ondervindt, tot en met het oplopen van een dodelijke ziekte aan toe. In werkelijkheid is er nog nooit enig significant causaal verband aangetoond tussen meeroken en het oplopen van een dodelijke ziekte. De meest pessimistische onderzoeken concluderen dat iemand die regelmatig wordt blootgesteld aan de tabaksrook van anderen ten hoogste 30 procent meer kans heeft op longkanker. Dat klinkt verontrustend, maar is het niet. Elke niet-roker heeft een statistische kans van 1 procent om longkanker te ontwikkelen. Regelmatig meeroken verhoogt die kans dus tot 1,3 procent. Het meest recente grootschalige onderzoek op dit gebied komt tot dezelfde slotsom. De Amerikaanse Stanford universiteit volgde gedurende ruim tien jaar 76.000 vrouwen en constateerde geen verschillen in het aantal gevallen van (long)kanker tussen vrouwen met rokende en niet-rokende partners.

Is roken dan niet slecht voor je gezondheid? Natuurlijk wel. Er zijn weinig dingen zo slecht als roken, behalve een intercity proberen tegen te houden. Maar de belangrijkste pijlers van het anti-rookbeleid zijn de verschrikkelijke gevolgen die de niet-roker ondervindt van het inademen van rook die de roker produceert. Van tabaksrook gaan je kleren stinken, je valt niet dood van je barkruk. Deze stelselmatige misleiding is op z’n minst ergerlijk, maar je kunt ze ook onethisch noemen. Onder het motto ‘het doel heiligt de middelen’ worden zorgvuldig bestuur en de ‘betrouwbare overheid’ maar even terzijde geschoven.

Ook de horeca ondervindt de gevolgen van de valse premissen. Veel zaken zien hun omzet drastisch dalen of moeten zelfs hun deuren sluiten. Wist u trouwens dat alcohol heel slecht voor u en uw omgeving is? Alcohol veroorzaakt enge ziektes, agressie, dodelijke verkeersongelukken, echtscheidingen en heel vervelende wijnvlekken op uw mooie witte blouse. Ik stel voor om alle cafés alcoholvrij te maken. Gezellig met z’n allen in een frisse rookvrije ruimte aan het appelsap. U wordt opgehaald en thuisgebracht en er is voor iedereen een leuke surprise.

    • Gard Simons