Vaker beroep op hypotheekgarantie - gemiddelde restschuld 39.000 euro

Woningen te koop op de Vossegatselaan in Utrecht. "Leef en geniet." Foto ANP

Vorig jaar hebben 4.522 huishoudens een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie na gedwongen verkoop van hun huis met verlies. Dat is 27 procent meer dan in 2012. Vanwege de gedaalde woningprijzen is deze stijging “overeenkomstig de verwachtingen”, meldt de Nationale Hypotheek Garantie. Het gemiddelde verlies per woning was met 38.877 euro elf procent hoger dan een jaar geleden.

Wie een hypotheek afsluit tot 290.000 euro komt nu nog in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het werkt zo: een woningkoper betaalt eenmalig een premie van 1 procent van de koopsom. In ruil vergoedt het NHG-fonds de eventuele restschuld aan de bank in geval van gedwongen verkoop. Het afgelopen jaar werd bij negentig procent van de woningen onder 290.000 euro gebruik gemaakt van NHG.

De beëindiging van de relatie was in 65 procent van de gevallen de aanleiding voor de gedwongen verkoop met verlies. In 17 procent was werkloosheid de aanleiding voor de verkoop. De NHG over dit grote verschil:

“Relatiebeëindiging is bij een daling van de woningprijs een groter risico dan werkloosheid. In geval van relatiebeëindiging is bij tweeverdieners veelal sprake van een directe noodzaak tot verkoop. Bij werkloosheid kan verkoop dankzij de WW en in afwachting van ander werk worden uitgesteld en vaker worden voorkomen. “

    • Lex Boon