Opinie

    • Christiaan Weijts

Loktieners

Lok•tie•ner (de; meervoud loktieners) – meisje van zestien dat je met een stuk touw om haar middel op een bospad neerlegt. Vervolgens verstop je je achter een boom, en als er een vieze meneer op haar afkomt, trek je het meisje snel weg. Gefopt!

In Utrecht worden loktieners sinds kort ingezet om te testen of barpersoneel ze niet toch stiekem alcohol schenkt. Ze schminken zich om ouder te lijken.

Mag dat allemaal?

Misschien wel, want de lokhomo, de lokjood, de lokhoer en de lokfiets mogen ook. Iemand die geen zin heeft een fiets te stelen, een jood of homo te slaan of een illegale straathoer te neuken, wordt immers door al dat lokaas niet alsnog op foute gedachten gebracht. Niemand zal zeggen: ik sla geen joden, maar als ze zo pal voor m’n neus voorbijkomen, met hun keppeltjes en hun pijpenkrullen, ja… dan is de verleiding wel heel groot.

Lokkertjes pakken alleen degenen die toch al op oorlogspad waren. Maar er bestaat toch geen horecapersoneel dat erop kickt om minderjarigen vol drank te gooien? Dat ze bij elk kind op straat schuimbekkend denken: oh, kon ik dáár maar eens een fles jenever in gieten!

Er is geen verleidingsaspect. Het is een overtreding, die te goeder trouw wordt begaan.

Een loktiener inzetten is als een stuk autosnelweg waar je altijd 120 mocht ineens tot 100-kilometerzone verklaren, dat met een verscholen bordje aangeven en dan de flitser inzetten als schepnet voor de schatkist.

Een 100-weg als 120-weg vermommen, of een 17-jarige als 18-jarige is geen uitlokking, het is het slinks ver- hangen van bordjes, op de manier waarop je als toerist in Oost-Europa nog wel eens een politieagent ziet die je een straat instuurt, waar aan het einde een collega je opwacht met een bekeuring, want daar mocht je niet inrijden. Die agent daarbeneden? Oh, dát? Alleen maar een lokdiender.

Wat doe je zo’n loktiener aan? Ze moeten dus infiltreren in het uitgaansleven, waar de aanmerkelijk grotere groep van niet-loktieners hen zal uitstoten, uitmaken voor NSB’ers en waarschijnlijk nog erger.

Ik stel daarom voor: de loklokker, die bestuurders moet gaan verleiden om lokmensen of lokobjecten in te zetten bij opsporing. Trapt een bestuurder erin, dan vliegt hij subiet de cel in, die hij zelf mag betalen. Zestien euro per nacht. Daar krijg je bij easyHotel alleen een lockertje voor.

Allemachtig, hoeveel flauwekul gaan we vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart nog krijgen? Lokwetsvoorstellen die domme kiezers moeten verleiden om op iets doms te stemmen. En daarna worden ze snel weer ingetrokken, vanachter een boom.

    • Christiaan Weijts