Live volgen hoe er dag en nacht gejakkerd wordt op de snelwegen

Op de A58 reed er even voor elven vanavond iemand met 222 kilometer over de weg.
Op de A58 reed er even voor elven vanavond iemand met 222 kilometer over de weg. Screenshot bestwelsnel.nl

Snelheden van meer dan 250 kilometer per uur associeer je misschien alleen met Duitse snelwegen, maar niets is minder waar. Ook in Nederland racen automobilisten over het asfalt, zo blijkt. En voor de liefhebbers: je kan op de website bestwelsnel.nl live volgen hoe hard er gereden wordt.

De site van Michael Dubbelman maakt gebruik van de recent openbare gegevens van De Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW), die dag en nacht de snelheden op de weg meet. Deze data worden vooral gebruikt normaliter om aan te geven waar files staan. Maar softwaremaker Dubbelman, die in een interview in het AD vandaag zegt “gefascineerd” te zijn door snelheidsduivels, kon hier ook de snelheid van autorijders uit afleiden.

Maximale snelheid 259 kilometer

Op de site is de maximale snelheid van de dag te zien, de hoogst gemeten bevestigde snelheid en ook snelheden die nog niet bevestigd zijn. De hoogste snelheid tot nu toe werd gereden tijdens oudejaarsnacht: toen jakkerde iemand op de A50 met 259 kilometer per uur over de weg. Wie denkt dat er alleen ‘s nachts keihard gereden wordt, ziet aan de site meteen dat dit allerminst het geval is. Ook tijdens de spitsuren rijden mensen rustig veel en veel te hard.

Maar er wordt wel vooral ‘s avonds laat en ‘s nachts te hard gereden. De kaart van Nederland is niet eens meer te zien door de vele meldingen. Zo liet de website vanavond even voor elven zien dat er op verschillende wegen tientallen auto’s gemiddeld rond de 170-190 kilometer per uur reden.

Hardrijders let op: ook de politie ziet de site

Bang dat mensen door zijn site zich aangemoedigd zullen voelen om hard te gaan rijden, is hij niet zo vertelde hij een verslaggever van de NOS. Het zijn namelijk anonieme gegevens. Je kan niet zeggen dat jij het was, volgens Dubbelman:

Bovendien, kan de politie dankzij de site natuurlijk ook precies zien op welke wegen er te hard gereden wordt…