Kungfu tegen nazi’s

Kijken // Film Kung Fury // David Sandberg nrch.nl/39h2

Goed fout is niet slecht, dacht de bedenker van filmproject Kung Fury. En hij kreeg gelijk. Hoewel mensen nog tien dagen geld kunnen bijdragen aan de inzamelingsactie op Kickstarter, is er al bijna drie keer zoveel geld toegezegd dan de benodigde tweehonderdduizend dollar om de film te maken. De mensen die Kung Fury steunen, staan te popelen om te zien hoe de gelijknamige hoofdpersoon het opneemt tegen Adolf Hitler. Die laatste heet in deze actiefilm toepasselijk Kung Führer, de allergrootste kungfu-crimineel aller tijden. Het project van de Zweedse regisseur David Sandberg staat in het teken van het allerslechtste en allerbeste van de jaren tachtig: over-de-top kungfu, synthesizers, matjes en 8-bit-computers. Om het geheel net even grotesker te maken, overgiet Sandberg het geheel met tijdreizen, vikingen, dinosaurussen en nazi’s. De foute trailer van Kung Fury en de making of is al te bekijken op Kickstarter. Een aanrader voor liefhebbers van goede slechte smaak.