kort

Foto AP

Voedselranglijst

Oxfam: Nederland beste land ter wereld

Nergens ter wereld hebben inwoners zo veel en zulk gevarieerd voedsel binnen handbereik als in Nederland. In een ranglijst van 125 landen die Oxfam Novib opstelde staat Nederland bovenaan. Wereldwijd gaan meer dan 840 miljoen mensen met honger naar bed. De onderzoekers gingen onder meer de mate van ondervoeding in een land na, evenals de betaalbaarheid van voedsel. Ook werd gekeken hoeveel mensen overgewicht of diabetes hebben. Nederland prijkt ook boven aan die lijst, gevolgd door Frankrijk en Zwitserland.

Zelfplagiaat

VU-econoom niet eens met aantijging

Volgens VU-econoom Peter Nijkamp missen de beschuldigingen dat hij ‘zelfplagiaat’ zou hebben gepleegd, elke redelijke grond. Dat schreef Nijkamp gisteren in een reactie op een eerdere NRC-publicatie. Nijkamp zou niet alleen in het proefschrift van promovenda Karima Kourtit, maar in meerdere publicaties zonder bronvermelding teksten gebruikt hebben uit eerdere publicaties van hemzelf en co-auteurs. Dat bleek vorige week uit een steekproef van NRC Handelsblad. In zijn weerwoord ageert Nijkamp tegen het gebruik van de term ‘zelfplagiaat’. Daarnaast noemt hij het „jammer dat een hetze in het leven is geroepen die niet alleen betrokkenen, maar ook de wetenschap als geheel ten onrechte ernstige schade heeft toegebracht.”

Publieke sector

Commissarissen: vergoeding is te laag

Meer dan de helft van de commissarissen in de (semi-)publieke sector vindt zijn vergoeding te laag. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Commissarissen Onderzoek, dat gisteren is gepubliceerd. Commissarissen van beursgenoteerde bedrijven en familiebedrijven zijn wel tevreden: driekwart vindt de vergoeding hoog genoeg. De hoogte verschilt sterk per sector. Gemiddeld verdient een commissaris bij een beursbedrijf het meest: 37.000 euro per jaar. Commissarissen bij zorginstellingen en woningcorporaties krijgen veel minder, gemiddeld rond 10.000 euro.

    • NRC