kort

Foto ANP

DDR

Bloed gevangenen verkocht in Westen

Gevangenen in de DDR werden in de jaren tachtig gedwongen bloed te geven dat door de autoriteiten werd doorverkocht in het Westen. Dat concludeert de Duitse historicus Tobias Wunschik in een ongepubliceerd onderzoek dat hij deed in opdracht van de BStU, de beheerder van de archieven van de Oost-Duitse staatsveiligheidsdienst Stasi. In zijn onderzoek, getiteld Knastware für den Klassenfeind (bajesgoederen voor de klassenvijand), concludeert Wunschik dat in ieder geval in de gevangenis in Gräfentonna (Thüringen) en in de Waldheimgevangenis in Saksen gedetineerden bloed afstonden dat via een Zwitserse tussenhandelaar bij het Beierse Rode Kruis belandde. Wunschik beschrijft in zijn onderzoek ook hoe de gevangenen moesten werken voor westerse bedrijven – onder andere Ikea, Aldi en Volkswagen. Daarmee zou de staat jaarlijks 200 miljoen D-Mark hebben verdiend.

Hockey

Nederlandse mannen door naar halve finale

De Nederlandse hockeymannen hebben gisteren de halve finale van de Hockey World League bereikt. In New Delhi werd Duitsland in een spannende wedstrijd met 2-1 verslagen. Mink van der Weerden en Seve van Ass scoorden voor Nederland, Oliver Korn nam de Duitse treffer voor zijn rekening. Nederland neemt het in de halve finale op tegen Australië of India. Die twee ploegen spelen later woensdag hun kwartfinaleduel.

10%

minder vermogen van Nederlanders

Het vermogen van Nederlandse huishoudens is in 2012 opnieuw flink lager geworden, mede door de dalende waarde van koopwoningen. De gemiddelde Nederlander had op 1 januari 2012 een vermogen van 27.000 euro, 10 procent minder dan het jaar ervoor. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekend. Tussen 2008 en 2012 is het vermogen van huishoudens 20.000 euro gedaald.

    • Novum
    • NRC