kort

Foto Sake Elzinga

VNG

Veel gemeenten tegen zorgakkoord

Bijna 70 procent van de gemeenten verwerpt het akkoord dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in december heeft gesloten met het kabinet over de decentralisatie van de langdurige zorg. Dat blijkt uit een raadpleging onder de gemeenten, meldde de VNG gisteren. Van de driehonderd gemeenten die hebben gereageerd steunt 33 procent het onderhandelingsresultaat; 67 procent verwerpt ze. Volgens de gemeenten bestaat nog steeds onduidelijkheid over de budgetten en is er te veel vrijblijvendheid in de samenwerking met de zorgverzekeraars. Ook hekelen de gemeenten de ‘toenemende stapeling’ van kabinetsmaatregelen waarmee de gemeenten te maken krijgen. Behalve de langdurige zorg wil het kabinet ook taken op het gebied van de jeugdzorg en werk overhevelen naar de gemeenten. Het bestuur van de VNG neemt morgen een besluit over de vervolgstappen.

Afghanistan

Karzai: doden bij aanval Amerikanen

Bij een Amerikaanse luchtaanval in Afghanistan zijn gisteren volgens de woordvoering van president Hamid Karzai zeven kinderen en een vrouw gedood. De International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO liet weten gisteren een luchtaanval te hebben uitgevoerd tegen de Taliban, maar heeft niets laten weten over eventuele burgerdoden. Volgens Karzai vielen de doden in de provincie Parwan, ten noorden van Kabul.

Seksboerderij

Brand bij ruiming wietplantage

Een ondergrondse wietplantage op het terrein van een seksboerderij in het Drentse dorp De Kiel is gisteren tijdens een ruiming door de politie ingestort en in brand gevlogen. De brandweer wist het vuur te blussen. Niemand raakte gewond. Dat meldde een politiewoordvoerder. De politie ontdekte de hennepkwekerij met ongeveer duizend planten onder een schuur na een tip. De uitbaters van de seksboerderij, een man en een vrouw, zijn aangehouden en zitten nog vast.

    • Novum
    • NRC