Komisch gebekvecht van drie stellen in Liefde half om half

Kantoorcasanova Peter (Kees Boot) zit in zijn onderbroek onderuit gezakt op de bank, terwijl zijn luid Limburgs pratende vrouw (Lone van Roosendaal) een huilende baby probeert te sussen. In het huishouden ernaast vlucht Titia (Henriëtte Tol) naar de keuken om haar man (Rick Engelkes) te ontlopen.

In Liefde half om half, naar Alan Ayckbourns How the other half loves (1969), lijkt het liefdesgeluk zich vooral buiten de deur af te spelen. Het overspel begint met een avontuurtje tussen Peter en Titia, waarbij ze de naïeve Jasper (Jelle de Jong) en verlegen Elzelien (Camilla Siegertsz) als alibi inzetten. Het spektakel eindigt met de traditionele chaos waarin iedereen het met iedereen lijkt te doen.

Het huiskamerdecor met oranje en groene designstoelen past bij de tijd waarin Ayckbourn het stuk schreef, net als de vertaling. De stellen betalen met guldens en worden tipsy van shandy.

Origineel is dat de drie stellen in deze huiskamer niet alleen met elkaar, maar ook door elkaar heen bekvechten. Hoogtepunt is het tweede bedrijf waarin de zes acteurs aan één tafel twee verschillende etentjes houden.

Het is een ingenieuze constructie, die regisseur Job Gosschalk met zijn acteurs toch helder weet te houden. Al gaat de daarvoor nodige concentratie ten koste van lekker komisch spel. Alleen Siegertsz, met eigenlijk de saaiste rol, voelt zich zeker genoeg om de show te stelen.

    • Joke Beeckmans