Artikel Handelsblad uit 1926 kan Brit fortuin brengen

Knipsel uit Handelsblad van 1926 (links), het stukje rechts is uit een andere krant

Een knipsel uit het Algemeen Handelsblad van 1926 speelt een hoofdrol in de Britse tv-serie Fake or Fortune. De aflevering die zondag wordt uitgezonden onderzoekt de echtheid van een ovaal schilderij dat mogelijk door Edouard Vuillard (1868-1940) is gemaakt.

De programmamakers vroegen het Stedelijk Museum in Amsterdam mee te werken aan het onderzoek. Achterop het doek stond dat het in 1926 daar tentoongesteld was. Het Stedelijk bezit geen foto’s van de tentoonstelling, maar bewaarde wel de recensies uit die tijd. Recensent M.V. (Maria Viola) van het Algemeen Handelsblad beschreef op 7 augustus 1926 een werk van de late impressionist Vuillard, dat erg lijkt op het doek dat de BBC onderzocht.

Ze schreef in de voorloper van deze krant: „Van Vuillard vinden we hier een interieur: Au restaurant. De warme kleur, de geanimeerde voorstelling, de dichterlijke wedergave van het geval: een rij jonge vrouwen, gezeten aan een lange tafel in een café, doen aan Renoir denken. Het is alles wat vluchtig bij dezen nakomer; wat achteloos verdroomd: zacht-rose en -geel van bloemen op een damasten tafellaken, een flesch, glazen en nog wat kleurig allerlei, – bevallig en fijn.”

Het ovale schilderijtje zou een zijpaneel zijn van een drieluik dat Vuillard eind negentiende eeuw voor een Parijs’ restaurant schilderde. Het paneel dat de BBC van een kijker ontving met de vraag of het vals of waardevol was, laat koffie drinkende dames zien. De eigenaar had het voor 11.000 pond (ruim 13.200 euro) gekocht.

Uit forensisch onderzoek bleek dat pigmenten en linnen vaker gebruikt zijn door Vuillard. Ook werd een schets gevonden van de interieurontwerper van het restaurant. De programmamakers vonden dat niet voldoende bewijs.

Volgens Willem van Beek, coördinator van de museumbibliotheek van het Stedelijk, reageerde het tv-programma enthousiast op het knipsel. Zondag valt de beslissing: fake or fortune. De museummedewerkers en de eigenaar wachten in spanning af.

    • Claudia Kammer