‘Kamermeerderheid voor invoering stemprinter’

Maakt het rode potlood straks weer plaats voor een stemprinter? Foto ANP / Robin Utrecht

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de invoering van een stemprinter, waarmee kiezers een stembiljet kunnen uitprinten. Na de VVD staat nu ook de PvdA positief tegenover de aanbevelingen van de commissie van voormalig VVD-Kamerlid Willibrord van Beek, meldt de NOS.

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug zegt vanavond in het NOS-radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’ dat aan het huidige stemsysteem nadelen zitten, bijvoorbeeld voor mensen met een handicap. Een stemprinter zou gebruiksvriendelijker zijn. Ook denkt ze dat er minder fouten worden gemaakt bij het tellen dan nu. Oosenbrug heeft nog wel wat vragen over het voorgestelde nieuwe systeem, onder meer over de kosten.

De commissie-Van Beek pleitte vorige maand voor stemmen via een stemprinter. Kiezers printen daarbij in het stemlokaal zelf een stembiljet uit. Daarop staat alleen de naam van de partij en de kandidaat waarop wordt gestemd. De kiezer controleert het biljet en doet het vervolgens in de stembus. Na het sluiten van de stembussen kunnen de biljetten binnen een uur elektronisch worden geteld.

Stemcomputer van vroeger moet niet terug

De commissie pleit niet voor herinvoering van dezelfde stemcomputers die in 2007 werden afgeschaft omdat ze af te luisteren waren. Een stemcomputer die de stem elektronisch opslaat en vervolgens telt, is volgens de commissie niet transparant en controleerbaar, aldus de commissie.

De VVD is al langer voorstander van herinvoering van elektronisch stemmen. Het kabinet komt nog met een standpunt. Plasterk gaf eerder al wel aan voorzichtig positief te zijn over het advies. Het voorgestelde systeem lijkt volgens Plasterk betrouwbaar en de privacy lijkt gewaarborgd.

    • Anouk Eigenraam