Kabinet maakt geen excuses voor afzeggen bezoek Israëlisch bedrijf

Premier Mark Rutte met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens het bezoek eind vorig jaar. ANP / Freek van den Bergh

Het kabinet ziet ‘geen reden’ om excuses te maken voor het afzeggen van het bezoek aan een waterzuiveringsinstallatie van het Israëlische waterbedrijf Mekorot. Tijdens het bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden in december zegde minister Ploumen (PvdA) op het laatste moment een bezoek af.

De minister voor Buitenlandse Handel schrijft vandaag in antwoord op Kamervragen van het CDA. Het afzeggen van het bezoek was een van de redenen voor het Nederlandse waterbedrijf Vitens om samenwerking met het Israëlische waterbedrijf op te zeggen.

Volgens Ploumen is het bezoek afgezegd omdat ze de ‘honneurs’ moest waarnemen van premier Rutte, die ‘door een wijziging ter plekke in zijn programma’ een bezoek in Tel Aviv voor een groot deel moest missen.

Bijzonder gevoelig

De bewindsvrouw wijst er verder op dat de hele reis erop was gericht de dialoog met Israël en de Palestijnse gebieden verder te verstevigen.

“Als een bezoek bij een of meerdere partijen bijzonder gevoelig ligt, draagt dat niet bij aan goede verstandhoudingen die Nederland juist zo belangrijk vindt.”

Zij onderschrijft verder de uitspraak van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) die geen bezwaar heeft tegen de samenwerking tussen beide waterbedrijven.

‘Boycotachtige sfeer’

Het besluit van Vitens en later van pensioenuitvoerder PGGM om niet langer te investeren in Israëlische banken zette de verhouding met het land op scherp: de Nederlandse ambassadeur werd tot twee keer toe ontboden. Israël eiste vrijdag nog dat het kabinet duidelijk stelling neemt tegen het besluit van PGGM. SGP-leider Kees van der Staaij sprak van een ‘boycotachtige sfeer’.

Timmermans heeft de afgelopen dagen keer op keer herhaald dat van een boycot geen sprake is en dat hij zich eveneens tegen sancties verzet. Ook is er niets veranderd aan het zogeheten ontmoedigingsbeleid van de regering voor investeringen in Israëlische nederzettingen die volgens de Verenigde Naties illegaal zijn, aldus de minister. Rutte noemde de band met Israël vrijdag ‘uitstekend’. (Novum)