Hogeschool Inholland schrapt weer banen

Bij Inholland groeit het aantal studenten weer. Maar de problemen uit het verleden kosten nog steeds banen.

Bij Hogeschool Inholland verdwijnen nog eens 130 arbeidsplaatsen. De mensen die hun baan verliezen, hebben dat kort voor de kerstvakantie te horen gekregen.

Doekle Terpstra, voorzitter van het college van bestuur van de hogeschool, bevestigt dat Inholland komend jaar opnieuw moet reorganiseren. „We hopen dat er geen gedwongen ontslagen vallen.”

Inholland kwam in 2010 negatief in het nieuws toen bleek dat bij de opleiding Media en Entertainment Management in Haarlem diploma’s waren verstrekt aan studenten die daar eigenlijk geen recht op hadden. Uit onderzoek van de onderwijsinspectie bleek dat ook bij andere opleidingen de regels niet goed werden nageleefd.

Als gevolg van de slechte publiciteit stortte het aantal aanmeldingen van nieuwe studenten bij Inholland echter in, van 7.600 in 2010 naar 4.800 een jaar later. Terpstra, die in 2010 werd aangesteld om puin te ruimen, kondigde daarop een reorganisatie aan. Er moest 75 miljoen euro bezuinigd worden. „Inmiddels hebben we afscheid moeten nemen van ongeveer 700 collega’s”, zegt Terpstra. „Gelukkig hebben maar dertig mensen gedwongen ontslag gekregen.”

Terpstra reorganiseerde ook het opleidingenaanbod. In september begint bijvoorbeeld een nieuwe opleiding economie waarin zes studies worden samengevoegd.

De opleidingen die onder toezicht stonden, voldoen inmiddels weer aan de kwaliteitsnormen die aan hbo-opleidingen worden gesteld, besliste minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) in november vorig jaar. En de aanmeldingscijfers van nieuwe studenten lopen weer op, zegt Terpstra. „Maar omdat de financiering in het hoger onderwijs is gebaseerd op studentenaantallen van twee jaar geleden, moeten er opnieuw werknemers van Inholland vertrekken.”

Volgens Terpstra is dit „de laatste fase van de reorganisatie”. „We gaan rustig de tijd nemen om ervoor te zorgen dat deze mensen goed terechtkomen. En als de groei van de studentenaantallen doorzet, kunnen we er hopelijk een aantal terughalen.”

Als de reorganisatie is voltooid, heeft Inholland eenderde van het personeel verloren dat in 2010 in dienst was, zegt Terpstra. „Het is heel erg triest dat dit moest gebeuren, maar het was onvermijdelijk. Deze school was anders omgevallen.”