Hittegolf in Melbourne: tennisduels gestaakt

Als gevolg van de hittegolf in Melbourne zijn de meeste middagwedstrijden op de Australian Open vandaag een paar uur stilgelegd. Op Melbourne Park was het voor de derde achtereenvolgende dag meer dan veertig graden Celsius. In twee stadions op het terrein werd onder een dicht dak en met de airconditioning aan wel doorgespeeld. Later op de dag sloeg het weer om en werden partijen onderbroken door regenval.

Toernooischeidsrechter Wayne McKewen sprak in een persverklaring over „extreme hitte”. De toernooidirectie had deze week al veel kritiek gekregen omdat wedstrijden op de buitenbanen niet werden uitgesteld.

De Canadese tennisser Frank Dancevic zei dat het „onverantwoord” was om te tennissen bij zulke hoge temperaturen. Dancevic was tijdens zijn wedstrijd op de baan flauw gevallen. „Maar ze stoppen pas als er doden vallen”, aldus de Canadees. De Tsjech Radek Stepanek zwalkte over de baan en een aantal tennissers kreeg tijdens de wedstrijd acute krampverschijnselen. Ook een aantal ballenjongens viel flauw, toeschouwers werden onwel.

De favorieten voor de eindzege bereikten gisteren en vandaag relatief eenvoudig de derde ronde. Novak Djokovic won in drie sets van Leonardo Mayer uit Argentinië, Roger Federer versloeg de Sloveen Blaz Kavcic en Rafael Nadal had weinig moeite met de 17-jarige Australiër Thanasi Kokkinakis: 6-2, 6-4 en 6-2. Bij de vrouwen versloeg Serena Williams de Servische Vesna Dolonc met 6-1 en 6-2. Li Na gaat door ten koste van de 16-jarige Zwitserse Belinda Bencic (6-0 en 7-6). Maria Sjarapova had drie sets nodig tegen de Italiaanse Karin Knapp en Caroline Wozniacki won van de Amerikaanse Christina McHale (6-0, 1-6 en 6-2).

In het dubbelspel bereikte Haase met zijn Duitse dubbelpartner Christopher Kas de tweede ronde. Zij wonnen met 4-6, 6-2 en 7-5 van de Rus Nikolai Davidenko en Andrei Golubev uit Kazachstan. Gisteren hadden Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense partner Horea Tecau ook al hun partij gewonnen. Jesse Huta Galung en Thiemo de Bakker werden uitgeschakeld.

    • Dolf de Groot