Het voelt niet zo goed op death row

Zien Docu

Code Rood: de doodstraf

Ned.3, 21.35-22.30u

Hoogtepunt van de tentoonstelling in het gevangenismuseum in Texas is Old Sparky, de originele elektrische stoel waarop 361 mensen zijn geëxecuteerd. Documentairemaker Jessica Villerius kan er niet goed naar kijken. Villerius is de eerste Nederlandse programmamaker die toegang kreeg tot death row in Texas. Ze sprak met gevangenispersoneel, met familie van de slachtoffers, met een inmiddels vrijgelaten conciërge die onterecht in de dodencel zat en met een advocaat die in veel moordzaken de verdediging deed. „The Texas prison system sucks”, is zijn bondige mening.

Bijzonder is het gesprek van Villerius met de 30-jarige Clinton Young, die op zijn negentiende ter dood werd veroordeeld en zegt onschuldig te zijn. Hij wil details kwijt over zijn zaak, zij wil vooral weten hoe het voelt om in een metalen kooi te zitten. „Je kunt daar toch niet zitten en niet bang zijn?” „Als ik de angst de baas laat worden, red ik het niet.”

Minder geslaagd zijn Villerius’ persoonlijke bespiegelingen in de camera. Na haar indrukwekkende gesprek met Young: „Je weet dat deze man binnenkort wordt geëxecuteerd. Misschien ben ik wel een enorme softie, maar voor mij voelt dat niet zo goed.”

    • Janna Laeven