Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Hemmerechts boort met ‘Dutroux-roman’ een nationaal trauma aan

Zeggen dat Kristien Hemmerechts met haar nieuwe ‘Dutroux-roman’ een gevoelige snaar raakt is een eufemisme, schrijft nrc.next vandaag. ‘Hemmerechts heeft een nationaal trauma aangeboord.’ Het eerste relletje over Hemmerechts volgende dinsdag te verschijnen Dutroux-roman De vrouw die de honden eten gaf vond dinsdagavond plaat. Na haar interview met HUMO sprak Hemmerechts dinsdagavond in een uitzending

Foto van de cover van 'HUMO' die de man van Hemmerechts afgelopen dinsdag op Facebook plaatste.
Foto van de cover van 'HUMO' die de man van Hemmerechts afgelopen dinsdag op Facebook plaatste. Foto NRC

Zeggen dat Kristien Hemmerechts met haar nieuwe ‘Dutroux-roman’ een gevoelige snaar raakt is een eufemisme, schrijft nrc.next vandaag. ‘Hemmerechts heeft een nationaal trauma aangeboord.’

Het eerste relletje over Hemmerechts volgende dinsdag te verschijnen Dutroux-roman De vrouw die de honden eten gaf vond dinsdagavond plaat. Na haar interview met HUMO sprak Hemmerechts dinsdagavond in een uitzending van de Vlaamse talkshow ‘Reyers laat’ met Paul Marchal, vader van een van de door Dutroux vermoorde meisjes. Marchal vroeg zich af waarom Hemmerechts zou nodig in het hoofd van Michelle Martin - ex-echtgenote van Dutroux - moest kijken:

“Waarom wil je weten wat er is gebeurd? Martin is een psychopate, dat hoeven we niet nog een keer in een boek te lezen.”

Hemmerechts noemde haar roman ‘een poging om te achterhalen hoe iemand tot zoiets komt’.

Boekhandels profiteren van ophef

Boekhandels springen in op de vele publiciteit rondom Hemmerechts’ nieuwe roman door meer exemplaren dan gebruikelijk in te kopen. Tegen nrc.next-correspondent Tijn Sadée zegt een Vlaamse boekhandelaar:

“Normaal beginnen we met zes exemplaren van een nieuw boek. Maar door alle publiciteit van de laatste dagen mikken we maar meteen op het dubbele.”

Brusselmans achter Hemmerechts

De enige vakgenoot die het tot op heden voor Hemmerechts heeft opgenomen is haar Vlaamse collega Herman Brusselmans. Hij vindt, zo schrijft Sadée, de nieuwe roman van Hemmerechts ‘een vondst’:

“Het is een feministische daad. Helemaal in lijn met haar oeuvre en met wie Kristien is.”

Lees de hele reportage van correspondent Tijn Sadée in de nrc.next van vandaag.