Filippijns netwerk kinderseks opgerold

De Filippijnse politie heeft in samenwerking met collega’s in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië een Filippijns kinderpornonetwerk opgerold. Het zond liefhebbers tegen betaling via internet live beelden toe van kinderen die op dat moment seksueel werden misbruikt op de Filippijnen.

In totaal, zo verklaarde het Britse Nationale Misdaadagentschap gisteren, zijn al 46 mensen uit twaalf landen aangehouden. Zeventien van hen zijn Britten. Op de Filippijnen zelf werden elf mensen gearresteerd. Vijftien kinderen, in leeftijd variërend van zes tot vijftien jaar, konden worden gered.

Tegen honderden mensen lopen nog onderzoeken in verband met de zaak. De kinderen werden in sommige gevallen door hun ouders, meestal arme mensen die zelf in geldnood verkeerden, gedwongen mee te werken aan het misbruik.

„Het is een groot probleem geworden op de Filippijnen, waarbij vaak de ouders medeplichtig zijn”, aldus een Filippijnse politiewoordvoerder. Dikwijls belanden kinderen in de traditionele straatprostitutie, maar steeds vaker ook in zogeheten cyberseks voor webcamera’s. (BBC, AP)